Karta win

W Karcie Win naszych restauracji znalazły się pozycje pochodzące z autorskiej kolekcji win z portfolio Salonu Win Karpackich, jedynego w kraju importera specjalizującego się w dystrybucji win z regionów Karpat.
Wśród 60 pozycji miłośnicy wina mają do wyboru trunki pochodzące z: Węgier, Słowacji, Rumunii i Polski, ale i miłośnicy klasyki i Nowego Świata także znajdą coś dla siebie: wina z Francji, Hiszpanii, Włoch.
Wśród win z regionów Karpat wyselekcjonowana została grupa win dla koneserów, Gości o wyrafinowanym podniebieniu, którzy docenią wyraziste połączenia, zdecydowany charakter oraz bogatą i złożoną paletę smaków.
W tej wyjątkowej grupie znalazły się pozycje należące do najwyższych linii winiarzy jak: Stone Wine, Corcova Reserva, Bacanta czy Bolyki es Bolyki - wielokrotnie nagradzane na konkursach międzynarodowych, docenione na najważniejszych portalach winiarskich. Wszystkie wina serwowane są w optymalnym wieku oraz właściwej temperaturze, a dzięki zabezpieczeniu przed utlenianiem w pełni oddają swoje smaki i aromaty.


 

Jirov Alb białe, wytrawne/white, dry 
Rumunia, Muntenia, ViticoliaCorcova 

Jirov Rosu czerwone, wytrawne/red, dry 
Rumunia, Muntenia, Viticolia Corcova 

Jirov Rose różowe, wytrawne/rose, dry 
Rumunia, Muntenia, Viticolia Corcova 


Jirov Alb to bardzo ciekawa propozycja dla Tych, którzy szukają przyjemnego
i niezobowiązującego dodatku do posiłku. Wino to zrobione jest z winogron z odmiany muskatów, które w Europie uprawia się od Francji, aż po Rumunie. W winnicy Viticola Corcova zadbano o pozostawienie odrobiny cukru resztkowego, co przy wyższej kwasowości, daje idealnie zbalansowane wino, które zadowoli wielu kulinarnych podróżników. Aromaty bardzo charakterystyczne dla odmiany winorośli – wino jest owocowe, pełne kwiatów, o delikatnej słodyczy, niezobowiązujące, i dające dużo przyjemności. Pasuje do kuchni opartej o tropikalne
i południowe owoce oraz aromatyczne zioła i przyprawy. Np. biała ryba z mango w szałwii, potrawy orientalne.

Jirov Rosu – to wino oddające francuskie korzenie Serbana i Roya (właścicieli winnicy) do bordoskiego stylu winiarskiego. Dzięki kupażowaniu Cabernet Sauvignon z Merlotem, częściowemu dojrzewaniu w drewnianej beczce, zdradza zamiar stworzenia wina w lżejszym wydaniu, które będzie pełne owocowości z niuansem wanilii. Wrażeniami zapachowymi podkreśla, że jest to wino niezwykle poukładane. Ulotna słodycz Merlota i pazur Caberneta dopełniają się tworząc harmonijny związek. Doskonałe do mięsa z zająca i sarny marynowanego w owocach jałowca. Idealne do jagnięciny. Pasuje do zrazów wołowych, pierogów.

Jirov Rose – podobnie jak Jirov Rosu, powstało z kupażu Cabernet Sauvignon i Merlota. Jednakże, tutaj winiarz ograniczył się do bardzo krótkiej maceracji oraz do leżakowania
w stalowych kadziach. Dzięki takim zabiegom wino to otrzymało delikatną różową barwę, jest pełne aromatów brzoskwini i śliwek, co bardzo dobrze komponuje się z delikatną kwasowością
i subtelnym ciałem wina. Ze względu na mniej intensywny charakter, rekomendujemy podawanie tego wina do sałatek, delikatnych potraw z ryb, lub drobiu.


Wina na kieliszki
Glass wine

Corcova Sauvignon Blanc białe, wytrawne/white, dry 
Rumunia, Oltenia, Viticola Corcova

Corcova Cabernet Sauvignon/Merlot czerwone, wytrawne/red, dry 
Rumunia, Oltenia, Viticola Corcova


Karpackie wino musujące
Carpathian sparkling wine

Barisecco białe, wytrawne/white, dry 
Słowacja, Tokaj, Chateau Grand Bari


Deserowe wino karpackie
Carpathian dessert wine

Mandulás Bor (marcepan) białe, słodkie/white, sweet
Węgry, Villany, Gal Pince

Mézes Almás Bor (szarlotka) białe, słodkie/white, sweet 
Węgry, Villany, Gal Pince

Diós Bor (orzechy) białe, słodkie/white, sweet 
Węgry, Villany, Gal Pince

Szamócás Bor (truskawka z miętą) białe, słodkie/white, sweet 
Węgry, Villany, Gal Pince

Ürmös Bor (kukułka) czerwone, słodkie/red, sweet 
Węgry, Villany, Gal Pince


Zestaw degustacyjny
Tasting set

Proponujemy również zestaw degustacyjny win w specjalnej cenie.
Kompozycja 3 kieliszków 3 x 7,5 cl 
Zestaw degustacyjny składa się z następujących win:
- Corcova Sauvignon Blanc,
- Corcova Cabernet Sauvignon/Merlot,
- Mandulás Bor lub Mézes Almás Bor lub Diós Bor lub Szamócás Bor lub Ürmös Bor

We also offer a wine tasting set at a special price.
The composition of 3 glasses 3 x 7,5 cl 
The tasting set consists of:
- Corcova Sauvignon Blanc,
- Corcova Cabernet Sauvignon/Merlot,
- Mandulás Bor or Mézes Almás Bor or Diós Bor or Szamócás Bor or Ürmös Bor

Wino musujące
Sparkling wine

Barisecco białe, półwytrawne/white, semi-dry 25 cl 
Słowacja, Tokaj, Chateaux Grand Bari 75 cl 

Grand Bari Sekt Brut białe, wytrawne/white, dry 75 cl 
Słowacja, Małokarpackie, Elesko

Moët & Chandon Impérial, brut białe, wytrawne/white, dry 75 cl 
Francja, Champagne, Moet & Chandon

Dom Perignon Vintage 2006, brut białe, wytrawne/white, dry 75 cl 
Francja, Champagne, Moet & Chandon

Wina musujące otrzymywane metodą tradycyjną podawane są jako aperitif bądź amuse bouche. Doskonałe do przystawek, owoców morza, ryb, tłustych serów i do deserów. Swą pienistością niejako rozluźniają strukturę potraw.

Barisecco
Wina musujące cieszą się niesłabnącą popularnością – a to głównie dzięki ich lekkiemu charakterowi, który może przynieść ukojenie i orzeźwienie w upalne dni. Winnica Grand Bari postanowiła odmienić postrzeganie win z Tokaju, dając nam coś, co pomoże nam cieszyć się życiem, spotkaniem z bliskimi, chwilą wolnego, czy też będzie stanowić znakomite tło do rodzinnego obiadu podanego na tarasie. Barisecco wychodzi poza schematy, i pokazuje nową drogę, którą obrali winiarze ze Słowacji. Do stworzenia tego wina musującego wykorzystano tradycyjne szczepy winorośli, które można znaleźć w Tokaju: Furmint’a, oraz Muskata Złotego, dzięki czemu możemy delektować się winem lekkim, o słodkich aromatach, wyższej kwasowości
i bardzo przyjemnym musie. To delikatne i półsłodkie wino musujące znakomicie się sprawdzi na rozpoczęcie każdego przyjęcia, jak i delikatny dodatek do sałatek z dodatkiem drobiu.

Grand Bari Sekt
Wino świeże, o bardzo przyjemnych aromatach zielonych jabłek, czy, tak bardzo charakterystyczny dla klasycznych win musujących, zapach drożdży. Wszystko to uzupełnione
o przyjemne wrażenia w ustach – chrupką kwasowość, akuratny mus i potwierdzenie smaku jabłek na języku. Wszystko to udało się winiarzom osiągnąć z dosyć nietuzinkowego połączenia szczepów tokajskich (Furminta i Muskata), które poddano klasycznej szampańskiej metodzie produkcji.

Imperial to szampan ceniony za subtelny, zrównoważony i wyrafinowany smak. Jasno-słomkowa barwa z zielonkawymi refleksami. Bukiet owocowy: zielone jabłko, owoce cytrusowe z nutą orzechów nerkowca. W ustach świeży, cytrusowy, z nutą jabłek, gruszek i orzechów laskowych. Na podniebieniu łagodnieje, staje się aksamitny i pełen finezji.
Dom Perignon jest szampanem szczególnym. Owoce pochodzą jedynie z najlepszych roczników. W ustach żywe, ruchliwe, wyczuwalne nuty orzechowe, ziołowo-kwiatowe
z kandyzowanymi owocami. Niezwykle lekki i eteryczny, z jedwabistą i satynową strukturą zachowuje równowagę między szczepami winogron Chardonnay (55%) i Pinot Noir (45%), użytymi przy jego produkcji. Dojrzewa minimum 6 lat. Idealny na specjalne okazje.


Wino rumuńskie
Romanian wine


Livia Sarba białe, wytrawne/white, dry 75 cl 
Rumunia, Vrancea, Crama Girboiu

Livia Plavaie białe, wytrawne/white, dry 75 cl 
Rumunia, Vrancea, Crama Girboiu

Livia Rose różowe, półwytrawne/rose, semi-dry 75 cl 
Rumunia, Vrancea, Wine Princess

Livia Cabernet Sauvignon czerwone, półwytrawne/red, semi-dry 75 cl 
Rumunia, Vrancea, Wine Princess

Livia Feteasca Neagra czerwone, wytrawne/red, dry 75 cl 
Rumunia, Vrancea, Crama Girboiu


Sarba to endemiczny szczep rumuński, ożywia bukietem pełnym owoców i kwiatów, dobrze komponując się z lekkimi potrawami w orientalnym stylu.

Plavaie jest jedną z najstarszych odmian winorośli uprawianej w Rumunii. Winnica Crama Girboiu może się poszczycić, że to właśnie ich Plavaia jest najstarsza – gdy weźmiemy pod uwagę wiek roślin nieszczepionych na innych podkładach. Dzięki zastosowaniu metody reduktywnej w czasie winifikacji, otrzymano bardzo ciekawe i mocno wino o nienarzucającym się ciele. W bukiecie można doszukać się aromatów polnych kwiatów, owoców jabłek, melona, czy gruszki. Livia Plavaie będzie znakomicie pasować do delikatnych serów, owoców (świeżych, jak
i suszonych), wytrawnych sałatek i do potraw z ryb (np. pstrąga skropionego sokiem z cytryny).

Feteasca Neagra posiada ciekawy, śliwkowo karmelowy bukiet. W ustach wyważone i jak na swój młody wiek nad wyraz dojrzałe. Tanina jest lekko złagodzona cukrem resztkowym, wino zbalansowane i godne uwagi. Odpowiednie do pieczonej cielęciny, szynki bądź schabu. Można także podać z pasztetem czy z wędlinami, będzie się dobrze komponowało także z boczkiem.

Rose - pozycja zdecydowanie na ciepłe dni spędzone w towarzystwie rodziny i przyjaciół. To delikatne, półwytrawne wino, jest bogate w aromaty truskawek i malin. Usta kremowe,
z delikatną pikantną nutą i o długim finiszu. Zalecamy podawać to wino do długich wieczornych rozmów. Doskonałe do sałatek, niebieskich serów, dań azjatyckich, ostryg i do deserów owocowych.

Cabernet Sauvignon - w bukiecie znajdziemy charakterystyczne, odmianowe aromaty ciemnych owoców ze szczyptą przypraw i korzeni. Cukier resztkowy zawarty w winie, najpierw słodzi usta, by po chwili garbniki, kwasowość i ekstrakt wyrównały mylne wrażenie lepkości. Specyficzne wino dla amatorów win w tym stylu. Polecane do pieczonej cielęciny i jagnięciny, steków wołowych z masłem, duszonej dziczyzny w czerwonym winie z warzywami.

Wino rumuńskie
Romanian wine

Classic Feteasca Regala białe, wytrawne/white, dry 75 cl 
Rumunia, Crisana, Wine Princess

Classic Cadarca czerwone, wytrawne/red, dry 75 cl 
Rumunia, Crisana, Wine Princess

Classic Feteasca Neagra czerwone, wytrawne/red, dry 75 cl 
Rumunia, Crisana, Wine Princess

Classic Blaufränkisch czerwone, wytrawne/red, dry 75 cl 
Rumunia, Crisana, Wine Princess


Feteasca Regala to jeden z endemicznych szczepów, które do dzisiaj uprawiane są
w rumuńskich winnicach. Suknia wina ma barwę złotawo – żółtą, z bardzo ładnymi refleksami. Bukiet jest pełen aromatów owoców, kwiatów, jak również aromaty warzywne. W ustach bogate, pełne smaku, który jest okraszony jedwabistą kwasowością.
To delikatne i orzeźwiające wino doskonale będzie współgrało z potrawami wegetariańskimi, owocami, delikatnymi serami, jak i w miłym towarzystwie podczas wieczornych spotkań
z przyjaciółmi i bliskimi.

Cadarca jest delikatna, lekko ziemista z bukietem leśnych i czerwonych owoców oraz przypraw korzennych. Wino to stawia całkowite zaprzeczenie dotychczas kojarzonym cadarcom znanym na polskim rynku. Szczególnie polecamy je tym, którzy uwielbiają kwaskowate, czerwone owoce. Dobrze komponuje się z kaczką czy gęsiną w sosie na bazie wiśni, malin lub borówek.

Feteasca Neagra, główny szczep czerwony w Rumunii. W smaku bardzo owocowe,
z wyczuwalną wiśnią i beczką. Jest to klasyczna i bardzo udana wariacja na temat tego gatunku winorośli – jak twierdzi sam winiarz „tak właśnie powinna smakować prawdziwa Feteasca Neagra” Dobre do duszonych mięs i wieprzowiny.

Blaufränkisch, to odmiana winorośli, która bardzo zadomowiła się w Europie Wschodniej. Wino uzyskiwane z tego szczepu jest delikatne, o pięknej rubinowej barwie. Aromaty fiołków przeplatają się ze świeżymi, lekko kwaskowatymi aromatami czereśni, które są bardzo charakterystyczne dla regionu Minis. Bogaty i głęboki smak, został jeszcze dodatkowo ożywiony żywą kwasowością i przyjemnymi taninami.
Rekomendujemy łączenie tego wina z potrawami z delikatnych mięs (drób, wieprzowina, polędwica wołowa), z dodatkiem kwaśnych sosów (lub bazujących na sosie winegret), jak
i makaronów z sosem bazującym na pomidorach.

Wino rumuńskie
Romanian wine

Epicentrum Muscat Ottonel, Aligote białe, wytrawne/white, dry 75 cl 
Rumunia, Vrancea, Crama Girboiu

Epicentrum Sarba, Plavaie białe, wytrawne/white, dry 75 cl 
Rumunia, Vrancea, Crama Girboiu

Epicentrum Rose różowe, wytrawne/rose, dry 75 cl 
Rumunia, Vrancea, Crama Girboiu

Epicentrum Cabernet Sauvignon, Merlot czerwone, wytrawne/red, dry 75 cl 
Rumunia, Vrancea, Crama Girboiu


Epicentrum Muscat Ottonel i Aligote - Aligote nadaje winu ciała, a Muskat raczy nas rześkimi, intensywnymi aromatami. Wino wytrawne, dobre do ryb i owoców morza z zielonymi dodatkami.

Epicentrum Sarba z Plavaie to połączenie endemicznych odmian, w tym unikatowej w skali Świata winorośli Sarba, będzie się dobrze komponowało z rybami słodkowodnymi.

Epicentrum Rose - bukiet prezentuje aromaty czerwonych owoców z nutami melonowymi. Usta urzekające, wypełnione, o subtelnie zaznaczonej kwasowości. Doskonałe jako Aperitif. Pasuje do świeżych owoców, sałatkek z drobiem czy tuńczykiem. Idealne do lekkich potrawy na bazie cielęciny i drobiu.

Epicentrum Merlot, Cabernet Sauvignon to bordoski kupaż. Ma wyraźną taninę i długość. Najlepiej podawać je do steków lub dziczyzny.

Wino rumuńskie
Romanian wine


Corcova Sauvignon Blanc białe, wytrawne/white, dry 75 cl 
Rumunia, Muntenia, Corcova

Corcova Chardonnay białe, wytrawne/white, dry 75 cl
Rumunia, Muntenia, Corcova

Corcova Rose różowe, wytrawne/rose, dry 75 cl 
Rumunia, Muntenia, Corcova

Corcova Cabernet Sauvignon/Merlot czerwone, wytrawne/red, dry 75 cl 
Rumunia, Muntenia, Corcova

Corcova Reserve Feteasca Neagra czerwone, wytrawne/red, dry 75 cl 
Rumunia, Muntenia, Corcova


Sauvignon Blanc - bardzo udana i klasyczna odsłona Sauvignon Blanc – jest to wino świeże, pełne zielonych i cytrusowych aromatów. W ustach przyjemne, lekkie w odbiorze, z przyjemną kwasowością. Znakomicie do przystawek, owoców morza, oraz ryb.

Chardonnay to harmoniczne połączenie chleba tostowego z aromatami maślanymi
i waniliowymi. Usta pełne, wyraziste ale o delikatnej strukturze, z lekko podwyższoną kwasowością. Pozycja ta na pewno znajdzie wielu amatorów owoców morza, którym przypadnie do gustu.

Rose posiada aromaty gruszki i delikatnych kwaskowych czerwonych owoców. Usta żywe
o przyjemnej taninie. Propozycja dodatku do przystawek lub delikatnych grillowanych mięs.

Cabernet Sauvignon/Merlot - bukiet tego wina pełen jest aromatów jagód, porzeczek, orzechów oraz mięty. Ciało tego wina jest bardzo eleganckie, subtelne i dobrze zbalansowane.

Feteasca Neagra - charakterystyczne aromaty tego wina to owoce leśne, czarna porzeczka oraz ziemisty niuans, nadający mu rustykalnego wyrazu. Doskonałe do steków wołowych saute, kurczaka z rusztu i delikatnych serów.


Wino polskie
Polish wine

Joanita białe, wytrawne/white, dry 75 cl 
Polska, Podkarpacie, Winnica Dwie Granice

Hibernal białe, wytrawne/white, dry 75 cl 
Polska, Małopolska, Winnica Chodorowa

Seyval Blanc białe, półwytrawne/white, semi-dry 75 cl 
Polska, Małopolskie, Winnica Chodorowa

Seyval Blanc białe, wytrawne/white, dry 75 cl 
Zachodniopomorskie, Winnica Turnau

Ambre białe, wytrawne/white, dry 75 cl 
Zachodniopomorskie, Winnica Turnau

Joanita stworzona została na bazie bardzo popularnej w Polsce odmiany hybrydy – Johaniter.
W efekcie, możemy znaleźć w kieliszku bardzo dużo cytrusowych nut, kwiatów, w tym kwiatu bzu, czy pokrzywy. W ustach zaś znajdziemy rześkość, chrupką kwasowość, którą można bardzo dobrze połączyć z tłustymi serami, sałatkami z cięższym dresingiem, posiada owocowy zapach
i smak z przewagą grejpfrutów oraz ananasów. Polecane do grillowanego pstrąga, makaronu
z łososiem, czy innych owoców morza.
Hibernal to wino lekkie, z bardzo przyjemną kwasowością i o bukiecie odsłaniającym aromaty bukszpanu, pokrzywy i czarnej porzeczki. Idealne do wyraźnego smaku sera koziego, ale także do ryb i owoców morza z porem czy szparagami.
Seyval Blanc (Winnica Chodorowa) jest jednym z najlepszych win produkowanych w Polsce
z odmiany Seyval Blanc. Wino to charakteryzuje się delikatną suknią o zabarwieniu zielono – słomkowym, który już daje nam znać, że w kieliszku znajdziemy coś lekkiego, przyjemnego
i mocno orzeźwiającego. Jest to zdecydowana propozycja dla osób, które w bukiecie poszukują aromatów jabłek, gruszek, grejpfruta, a nawet delikatny zapach bukszpanu. Uwzględniając charakter tego wina, najlepiej będzie łączyć je z potrawami z ryb (słodko, jak i słonowodnych), serów, czy potraw z drobiu.
Seyval Blanc (Winnica Turnau) dokładnie ten sam szczep winorośli, co w przypadku poprzedniej pozycji, a jednak zupełnie inne wino. Enolodzy z Winnicy Turnau potrafili zamknąć
w butelce aromaty kwiatów, pomarańczy i innych owoców tropikalnych. W ustach zaś, to niezwykle zbalansowane wino jest wręcz kremowe, z wyczuwalną kwasowością. Rekomendujemy spożywanie z daniami z kuchni azjatyckiej, makaronów, czy owoców morza.

Ambre jest na tą chwilę jednym z niewielu udanych eksperymentów przeprowadzonych
w Polsce, które zakładały przeprowadzenie fermentacji ze skórkami z białej odmiany winorośli
(w tym wypadku Solaris). Następnie gotowy produkt leżakował w beczkach przez 18 miesięcy, przez co osiągnięto wręcz fenomenalne smaki i aromaty. W bukiecie wyczujemy dojrzałe jabłka, pomarańcz, czy też aromaty drzewa. Usta wcale nie rozczarowują – wręcz przeciwnie, od samego początku możemy poczuć taniny, jedwabną strukturę wina, urzekającą kwasowość, przez co, nie należy bać się łączenia tego wina z potrawami z kuchni japońskiej, indyjskiej, z potrawami z ryb, drobiu, a nawet delikatnej wołowiny.


Wino polskie
Polish wine

Rose różowe, półwytrawne/rose, semi-dry 75 cl  
Zachodniopomorskie, Winnica Turnau

Regium czerwone, wytrawne/red, dry 75 cl 
Podkarpacie, Winnica Dwie Granice

Rondo czerwone, wytrawne/red, dry 75 cl 
Małopolska, Winnica Chodorowa


Rose to lekkie, orzeźwiające wino, które przyciąga zapachami letnich owoców. Świetnie sprawdza się jako aperitif, czy też do ryb, makaronów, białego mięsa i sałatek.
Regium to wino o rubinowej barwie, wyróżniającym się aromacie leśnych owoców – borówki
i jeżyny, a także czereśni. Doskonale pasuje do dziczyzny, ciemnych mięs, mięs grillowanych, pieczeni oraz pikantnych serów.
Rondo zbierane jest w połowie października, kiedy to winogrona osiągają dojrzałość i, wręcz, granatową barwę. Dzięki długiemu dojrzewaniu, wino nabiera aromatów borówki, jeżyny,
w ustach zaś mamy wyraźne, ale dobrze ułożone taniny, które sprawiają, że wino to aż samo prosi się o podanie do dań z grilla, pieczeni, czy starzonych, ostrych serów.

Wino słowackie
Slovak wine


Muškát Žltý białe, pół wytrawne/white, semi dry 75 cl 
Słowacja, Tokaj, Chateau Grand Bari

Prvy Zber Lipovina białe, wytrawne/white, dry 75 cl 
Słowacja, Tokaj, Chateau Grand Bari

TUF (Tokaj Unique Furmint) białe, wytrawne/white, dry 75 cl 
Słowacja, Tokaj, Chateau Grand Bari

Querqus Furmint białe, wytrawne/white, dry 75 cl 
Słowacja, Tokaj, Chateau Grand Bari

Querqus Lipovina białe, wytrawne/white, dry 75 cl 
Słowacja, Tokaj, Chateau Grand Bari

Vulkano białe, wytrawne/white, dry 75 cl 
Słowacja, Tokaj, Chateau Grand Bari

Muškát Žlty, to szczep obok którego wielu miłośników win nie może przejść obojętnie. Dzięki zastosowaniu metody reduktywnej, winiarzowi udało się zachować to, co najważniejsze w tej odmianie winorośli – aromaty gałki muszkatołowej, grejpfrutów, ananasa i innych owoców tropikalnych. W ustach, zauważalna kwasowość łączy się z przyjemną mineralnością, co bardzo ożywia ten delikatny szczep winorośli.

Prvy Zber Lipovina jest ciekawym eksperymentem z winnicy Chateau Grand Bari – tym razem kupaż 50/50 Muškáta Žltego z bardzo lokalną odmianą winorośli o nazwie Zéta. Efektem tego oryginalnego połączenia, jest wino o bardzo intensywnym i intrygującym bukiecie owoców tropikalnych. W ustach, delikatna kwasowość przeplata się z soczystym, delikatnie zielonym muszkatowym finiszem. Ze względu na swój bardzo aromatyczny charakter, wino to idealnie nadaje się do sączenia w upalne dni, albo jako dodatek do sałatek, czy ryb słodkowodnych.

TUF (Tokaj Unique Furmint) jest winem jednoszczepowym bazującym na odmianie Furmint – tym samym wykorzystywanych przy tworzeniu Tokaji Aszu. W tym wydaniu, winiarze z Chateau Grand Baro, wyciągnęli na wierzch „młodzieńczą” stronę tej niezwykłej odmiany. W efekcie, TUF potrafi urzec swoimi aromatami zielonych jabłek, rabarbaru i owoców cytrusowych, podobnie jak robi to
w smaku – na pierwszy rzut pojawia się wręcz radosna kwasowość, która po chwili zmienia się
w akcenty grejpfrutów, jabłek, i delikatnej (tokajskiej) mineralności. Ze względu na swoją delikatną strukturę, zalecamy spożywanie tego wina do dań z drobiu, ryb słodkowodnych, świeżych owoców… a najlepiej zabrać to wino ze sobą na leżak i odciąć się od codziennego zgiełku.

Querqus Furmint to kolejny przykład, że nie należy przekreślać win wytrawnych z regionu Tokaj
- zwłaszcza, gdy winiarz ma dojrzałe, ulokowane na tufowej glebie winorośle, oraz doskonale posługuje się beczką. Gdy jednak doda się do tego leżakowanie nad drożdżami (sur lie), uzyskamy wino o bardzo aksamitnej strukturze na języku, która przeplata się z kruchą, acz wyraźną kwasowością. W bukiecie można wyczuć charakterystyczny, ulotny aromat naftowy, który przechodzi w wanilie, suszone owoce, morele, by na końcu pokazały się aromaty ciasta drożdżowego. Dzięki bardzo dobrej strukturze w ustach (w tym dosyć wyraźnej, aczkolwiek nieprzeszkadzającej, kwasowości), wino to świetnie będzie się nadawało nie tylko jako dodatek do różnego typu serów dojrzewających, ale również sprawdzi się w roli równorzędnego partnera do ryb, czy też do delikatnych mięs (np. pieczonego schabu nadziewanego śliwkami).

Wino węgierskie
Hungarian wine

Nagy Somloi Olaszrizling białe, wytrawne/white, dry 75 cl
Węgry, Somloi, Zsirai

Tokaj Furmint białe, wytrawne/white, dry 75 cl 
Węgry, Tokaji, Zsirai

Sárgamuskotály białe, wytrawne/white, dry 75 cl 
Węgry, Tokaji, Zsirai

Tokaj Hárslevelű białe, wytrawne/white, dry 75 cl 
Węgry, Tokaji, Zsirai

Tokaj Furmint Kozephegy białe, wytrawne/white, dry 75 cl 
Węgry, Tokaji, Zsirai


Olaszrizling to bardzo popularna w Europie odmiana winorośli, z której otrzymuje się szerokie spektrum win pod względem wytrawności, aromatów, czy stylów. W tym konkretnym przypadku winogrona rosły na suchej, bazaltowej ziemi, co w połączeniu z leżakowaniem w stalowych kadziach, dało wino o wyraźne, niezwyklej głębokie, o wręcz „chrupkiej” kwasowości, i długim, subtelnym finiszu. W aromatach możemy odnaleźć zielone jabłka, cytrusy, trochę trawy, minerały, które po chwili przeistaczają się w subtelne aromaty kwiatów. Dzięki doskonałej strukturze zalecamy łączenie tego wina z sałatkami, potrawami z drobiu, makaronami wegetariańskimi.

Tokaj Furmint jest lekko oksydowany, ma dobre ciało i kwasowość oraz mocny owoc
w połączeniu z kremowością. Intensywne białe wino, doskonałe do połączenia z mocnymi smakami. Przełamuje czerwone mięsa takie jak cielęcina czy jagnięcina.

Sárgamuskotály jest odmianą należącą do rodziny Muskatów – to konkretnie pochodzi z Grecji i jego powszechna nazwa to Muscat Blanc à Petits Grains. Wino powstałe głównie dzięki połączeniu metody reduktywnej i oksydacyjnej, pozwoliło na zachowanie bardzo przyjemnych aromatów muszkatołowych, winogron i cytrusów, które są wspaniale uzupełniane aromatem rodzynek i wanilii. W ustach jest ono mocne, zdecydowane, o stonowanej kwasowości.

Hárslevelű jest jedną z bardziej popularnych odmian w regionie Karpat – występująca głównie na Węgrzech. Wino o bukiecie pełnym aromatów kwiatu lipy, brzoskwini oraz cytrusów,
W ustach jest ono odświeżające, pełne, z przyjemnie „chrupką” kwasowością. Będzie pasować do pieczonego kurczaka, ryb, lekko starzonych serów, a zwłaszcza suszonych owoców.

Tokaj Furmint Kozephegy to wino mocno związane z miejscem uprawy. Tuf i czerwona glina nadają winu mineralne, bogate i długie w ustach niuanse. Bukiet tego wina zabierze nas jednak w zupełnie niespodziewaną podróż, w czasie której będziemy mogli poczuć aromaty suszonych owoców, ziół, wanilii, brzoskwini, i bardzo charakterystycznego dla Furminta, aromat nafty. Wino idealnie pasuje do kozich serów, baraniny, jagnięciny, czy do deski serów i wędlin.


Wino węgierskie
Hungarian wine

Egri Leányka białe, wytrawne/white, dry 75 cl 
Węgry, Eger, Tóth Ferenc

Kékfrankos czerwone, wytrawne/red, dry 75 cl 
Węgry, Eger, Tóth Ferenc

Cabernet Sauvignon czerwone, wytrawne/red, dry 75 cl 
Węgry, Eger, Tóth Ferenc

Kadarka czerwone, wytrawne/red, dry 75 cl 
Węgry, Eger, Tóth Ferenc

Egri Bikavér czerwone, wytrawne/red, dry 75 cl 
Węgry, Eger, Tóth Ferenc

Egri Leányka to wręcz antyczna węgierska odmiana winorośli – wino z niej uzyskiwane jest delikatne, owocowe i przyjemne do picia. Już po pierwszym łyku tego wina można poczuć jedwabistą strukturę tego niemal bezbarwnego wina, aby po chwili, przepełnić nasze zmysły aromatami
i smakiem dojrzałych winogron, miodu i brzoskwini. Ze względu na swój odświeżający charakter, Leányka świetnie nadaje się jako dodatek do relaksu na hamaku i spotkań z przyjaciółmi. Swoje zastosowanie w gastronomi odnajdzie przy połączeniu z letnimi sałatkami, delikatnymi pastami, owocami morza oraz z potrawami z drobiu.

Kékfrankos (Blaufränkisch) stworzony w winnicy Toth Ferenc, to Wino o charakterystycznej dla szczepu fioletowej barwie, w którym możemy wyczuć mocne aromaty wiśni, maliny i nuty wanilii. Bogate w ustach, o średniej strukturze, z potwierdzeniem owoców wyczuwalnych w nosie. Długi finisz, nienarzucające się taniny i jedwabna konsystencja daje wino, które świetnie będzie współgrało z daniami z grilla, kaczką, dziczyzną oraz twardymi serami.

Cabernet Sauvignon w całej swojej krasie – pełne, o głębokiej, purpurowej barwie. Aromaty czarnej jeżyny mieszają się z leśnymi jagodami, aromatem eukaliptusa, tytoniu i wanilii. W ustach wino
o stosunkowo stonowanej strukturze – coś idealnego dla osób, które nie szukają czegoś ani za ciężkiego, ani za lekkiego. Wino idealne na wiele okazji. Szczególnie zalecane do potraw
z czerwonych mięs – kaczki, wołowiny, wieprzowiny, czy dziczyzny.

Kadarka - niegdyś jeden z najbardziej popularnych szczepów czarnych winorośli uprawianych na terenie Węgier i Bułgarii. W chwili obecnej, ze względu na dużą pracochłonność, coraz mniej winiarzy pozostaje oddanych temu bardzo interesującemu szczepowi winorośli. W kieliszku możemy znaleźć aromaty wiśni, czereśni, z delikatną nutą pieczonego ciasta. W smaku wino na pewno nie jest nudne – a to dzięki odpowiedniej proporcji pomiędzy kwasowością, a pozostawionym cukrem resztkowym, z przyjemną taniną oraz lekko ostrym (wręcz paprykowym) finiszem. Szczególnie zalecane do delikatnych potraw z mięs – szczególnie tych, doprawionych papryką, serów, suszonych owoców.

Egri Bikavér jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych kupaży wina w Polsce, w odsłonie od jednego z najbardziej doświadczonych winiarzy w tej części Europy (Tóth Ferenc ma już za sobą 60 sezonów winiarskich). Idąc z duchem Egeru, rdzeń Bikavera stanowi „pikantny” Kékfrankos. Niesamowite, harmonijne i owocowe aromaty zapewnia Kadarka, nuty waniliowe wnosi Merlot,
a Cabernet Franc dodaje fiołkowych aromatów. Całość została jeszcze „dociążona” i podkreślona Cabernet Sauvignon, który nadał głębie wszystkim smakom. Jest to wino pełne, zdecydowane,
o mocnych ustach i długim finiszu. Ze względu na swój charakter, świetnie sprawdzi się w połączeniu z daniami w węgierskim stylu, wołowiną, potrawami z kaczki, gorzkiej czekoladzie, czy
z dojrzewającymi serami.
Wino karpackie dla koneserów
Carpathian wine connoisseurs


Bacanta Chardonnay białe, wytrawne/white, dry 75 cl 
Rumunia, Vrancea, Crama Girboiu

Bacanta Merlot czerwone, wytrawne/red, dry 75 cl
Rumunia, Vrancea, Crama Girboiu

Bacanta Feteasca Neagra czerwone, wytrawne/red, dry 75 cl 
Rumunia, Vrancea, Crama Girboiu

Stone Wine Feteasca Neagra/Cabernet Franc czerwone, wytrawne/red, dry 75 cl 
Rumunia, Crisana, Wine Princess

Bacanta Chardonnay- kremowe aromaty przeplatają się z tropikalnymi owocami, brzoskwiniami
i nutami melonów. W ustach z kolei, jest pełne, jedwabiste, o zrównoważonej kwasowości. Stanowi doskonałe połączenie z potrawami polanymi maślanymi lub śmietankowymi sosami. Idealne do homara, indyka, a nawet do wieprzowiny, puddingów i … babki piaskowej.

Bacanta Merlot jest winem z bardzo wyraźnie odczuwalnym wpływem beczki, tak w bukiecie jak i w ustach. Dużo wanilii i czekolady z niuansami czerwonych owoców. W ustach nabrało subtelności poprzez czas spędzony w butelce, który pomógł we „wtopieniu” się tanin. Wino do mięs podawanych z sosami opartymi o wino, dobre zarówno do tłustej wieprzowiny jak i chudej wołowiny.

Bacanta Feteasca Neagra – prawdziwa perła z portoflio winnicy Crama Girboiu – pracę nad tą pozycją trwały blisko 8 lat, w czasie których winiarz wielokrotnie zmieniał i poprawiał sposób jego produkcji. W efekcie finalnym, otrzymano wino, które posiada aromaty suszonych śliwek, leśnych jagód, czekolady i wanilii. W ustach jest ono pełne, zdecydowane, z przyjemnymi taninami i długim finiszem. Idealnie łączy się z czerwonym mięsem (szczególnie polecamy do steków), pieczonym królikiem, starzonymi serami.

Stone Wine Feteasca Neagra/Cabernet Franc - wino o rubinowej barwie. Bukiet złożony
z kompozycji czerwonych owoców, wiśni, czerwonej czereśni, suszonej śliwki z niuansami fiołkowymi i dębowymi. W ustach elegancka tanina i ożywcza kwasowość, alkohol przykryty przez ciało. Wino idealnie komponuje się z wędlinami, kaczką, gęsią oraz pasztetami.

Wino karpackie dla koneserów
Carpathian wine connoisseurs


Bacanta Sauvignon Blanc Fume białe, wytrawne/white, dry 75 cl
Rumunia, Vrancea, Crama Girboiu

Stone Wine Furmint białe, wytrawne/white, dry 75 cl
Rumunia, Crisana, Wine Princess

Corcova Reserve Chardonnay białe, wytrawne/white, dry 75 cl 
Rumunia, Muntenia, Corcova

Wina białe wytrawne dla koneserów są reprezentowane przez dwa najpopularniejsze szczepy uprawiane na świecie oraz endemiczny szczep karpacki - Furmint.

Bacanta Sauvignon Blanc ma dobrze zbudowane ciało, posiada lekki bukiet z niuansem trawiastym i dobrą kwasowość. Dobrze je łączyć z tłustymi rybami i sałatą z kurczakiem lub fetą. Można też podawać do zielonych oliwek.

StoneWine Furmint to wino pełne finezji i subtelności, o pełnym smaku i szerokim bukiecie. Potrzebuje „oddechu” przed serwowaniem. Doskonałe do potraw o specyficznym zapachu jak jagnięcina, czy ser kozi. Polecane także jako kontrapunkt do deserów jabłkowych.

Corcova Chardonnay to wino w stylu burgundzkim. Przeszło fermentację malolaktyczną co nadało mu kremowości i obniżyło nieco kwasowość. Tłuste i gładkie w ustach. Nowa beczka dodała aromatów wanilii i dębu. Wino dobre do serów typu brie i camembert oraz do filetów drobiowych i past opartych o sosy maślane i śmietanowe.

Wino karpackie dla koneserów
Carpathian wine connoisseurs


Corcova Reserve Syrah czerwone, wytrawne/red, dry 75 cl 
Rumunia, Muntenia, Corcova

Corcova Reserve Cuvee Racoveanu czerwone, wytrawne/red, dry 75 cl 
Rumunia, Muntenia, Corcova

Corcova Reserve Pinot Noir czerwone, wytrawne/red, dry 75 cl 
Rumunia, Muntenia, Corcova

Stone Wine Cadarca czerwone, wytrawne/red, dry 75 cl 
Rumunia, Crisana, Wine Princess

Syrah na ziemi rumuńskiej daje solidne wino, pełne aromatów pochodzących z beczki, leśnych owoców i fiołków. W ustach wyraźne i długie. Polecane do potraw z grillowanym mięsem
i z długo dojrzewającymi serami.

Cuvee Racoveanu to kupaż Cabernet Sauvignon i Merlot. Mocny bukiet i równie potężne usta pełne owoców i ciała. Stworzone do czerwonych mięs podanych z intensywnymi sosami. Kontrapunkt do czekoladowych deserów.

Pinot Noir to bardzo wymagający szczep zarówno w uprawie jak i winifikacji. Wino pełne elegancji i subtelności. Delikatne aromaty czerwonych owoców i skóry, lekkie taniny
i kwasowość. Rekomendowane do kaczki, gęsiny, terin i pieczonego drobiu.

Cadarca - rodzimy szczep węgierski zrobiony w stylu "pinotowym". Jest elegancki i delikatny. Ma piękny i intensywny bukiet, delikatną taninę i kwasowość oraz dużo owocowości i ciała, co tworzy wino nietuzinkowe. Należy je łączyć z dojrzewającymi serami typu Gruyere, królikiem, kaczką lub cielęciną.

Feteasca Neagra jest elegancka i subtelna w taninach i kwasowości. O potężnych ustach, długim finiszu. Doskonała do łączenia z wieprzowiną, duszoną wołowiną i dziczyzną.

Wino karpackie dla koneserów
Carpathian wine connoisseurs


Stone Wine Feteasca Neagra czerwone, wytrawne/red, dry 75 cl 
Rumunia, Crisana, Wine Princess

Egri Bikavér Superior czerwone, wytrawne/red, dry 75 cl 
Węgry, Eger, Tóth Ferenc

Egri Várvédő czerwone, wytrawne/red, dry 75 cl 
Węgry, Eger, Tóth Ferenc

Feteasca Neagra jest elegancka i subtelna w taninach i kwasowości. O potężnych ustach, długim finiszu. Doskonała do łączenia z wieprzowiną, duszoną wołowiną i dziczyzną.

Egri Bikavér Superior to czarna perła wśród bikaverów – tylko najlepsze winogrona zostały przeznaczone do produkcji tego wina. Bazą, tak jak w zwykłym Bikaverze, jest Kékfrankos, do którego dodano Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, oraz Merlot. Całość uzupełniono Pinot Noir i Kadarką. W efekcie powstało bezkompromisowe wino – głęboka rubinowa barwa,
o zdecydowanych aromatach dojrzałych owoców śliwki, fiołków, ziół, które przeplatają się
w potężnych, pikantnych, i lekko kwaskowatych ustach. Wino długie, z charakternym finiszem.
Wino dla koneserów smaku oraz mocnych wrażeń. Ze względu na charakter tego Bikavera, zalecamy łączyć go z daniami z dziczyzny, stekami wołowymi z ciężkim sosem, pieczeniami. Sprawdzi się również jako kompan do długich kontemplacji.

Várvédő oznacza „obrońcę twierdzy” i zostało stworzone przez Tótha Ferenca aby upamiętnić heroicznych wojowników , którzy obronili zamek w Egerze przed najazdem armii tureckiej, tym samym chroniąc Europę na kolejne 40 lat przed kolejnym najazdem. Pierwszy rocznik tego wina powstał na 450 rocznicę tego pamiętnego wydarzenia, oddając cześć poległym. Tak wyjątkowe wino, zasługuje na wyjątkową oprawę – czas spędzony w najbliższym gronie, zwłaszcza przy daniach z dziczyzny, jagnięciny, soczystych stekach, dojrzewających serach i chwili wytchnienia, aby móc kontemplować kunszt tego wina.

Wino deserowe
Dessert wine


Felehars białe, półsłodkie/white, semi-sweet 75 cl
Węgry, Tokaj, Zsirai

Tokaji Hárslevelű białe, słodkie/white, sweet 50 cl
Węgry, Tokaj, Zsirai

Muza białe, półsłodkie/white, semi-sweet 75 cl
Słowacja, Tokaj, Chateau Grand Bari

Royal Cuvee białe, słodkie/white, sweet 50 cl
Słowacja, Tokaj, Chateau Grand Bari

Tokaji Szamorodni białe, słodkie/white, sweet 50 cl
Węgry, Tokaj, Zsirai

Felehars to kupaż Furminta i Harslevelu. Pierwsza odmiana nadaje aromaty jabłek, mineralność oraz kwasowość, druga aromaty miodowe i słodycz. Bardzo udana kompozycja, soczysta i pełna równowagi. Wino doskonałe do mrożonych śmietankowych deserów, także do deserów
z białymi owocami.

Tokaji Hárslevelű to wino z późnego zbioru z drugiej co do upraw w regionie odmiany
- Harslevelu. Liść lipowy to połączenie kwiatowych nut w bukiecie z niuansami miodowymi
i cukierkowymi z soczystą owocowością w ustach. Dla zwolenników win słodkich pokazuje czyste oblicze Tokaju bez kontaktu z Botrytis Cinerea. W ustach dosyć żwawe, minimalnie lepkie, gdy jest dobrze schłodzone osłodzi i ociepli nawet jesienne anomalie pogodowe. Rekomendowane do lekko słonych potraw z kwiatowymi dodatkami, np.: płatków róż czy dodatkiem miodu akacjowego albo
z lipy. Także do lekkich białych deserów.

Muza jest kupażem typowych dla Tokaju odmian - Muškáta Žltego, z bardzo lokalną odmianą winorośli o nazwie Zéta. Dzięki takiej kombinacji otrzymane wino ma bardzo intensywny i intrygujący bukiet owoców tropikalnych. W ustach, delikatna kwasowość przeplata się z soczystym, delikatnie zielonym muszkatowym finiszem. Ze względu na swój bardzo aromatyczny charakter, wino to nie zda roli w pairingu z cięższymi potrawami, czy serami. Najlepszy sposób na podanie tego wina wiąże się
z przygotowaniem sałatki Cesar, sałatek owocowych, czy deserów.

Royal Cuvee do którego użyto wszystkich tokajskich (dozwolonych apelacyjnie) szczepów winorośli – tj. Furmint, Lipovina, Muškát Žltý, leżakowanie w beczce z dębu francuskiego przez rok, zaowocowało stworzeniem wina nietuzinkowego, który przedstawia nam nowy wymiar winiarstwa
w Słowacji. W czasie degustacji, będziemy mieli do czynienia z bukietem pełnym owoców gruszki, suszonych rodzynek, śliwek, miodu czy ziół. W ustach zaś natkniemy się na wino o niesamowicie wyrazistym, aczkolwiek delikatnym smaku, zwieńczony przyjemną kwasowością. Mając na uwadzę charakter tego wina, zalecamy jego spożywanie jako dodatek do wszelkich serów, potraw indyjskich, czy też do fioe gras

Szamorodni to wino, które było jednym z pionierów sprzedaży w Polsce. Do jego produkcji nie wykorzystuje się wyselekcjonowanych winogron (porażonych szlachetną pleśnią – z której Tokaj słynie), lecz do kadzi wrzuca się całe kiście winogronowe. W efekcie, po przeleżeniu 2 lat
w dębowych beczkach, winiarz uzyskał wino słodkie, z przyjemną kwasowością. Posiada aromaty orzechowe, maślane, kremowe, waniliowe. Wino doskonałe do podania wraz
z suszonymi owocami, dojrzałymi, twardymi serami, suszoną wędliną, delikatnymi deserami, albo bez żadnych dodatków… aby samemu rozkoszować się smakiem, aromatem i historią tego wina.
Wino deserowe
Dessert wine

Édes Lányom białe, słodkie/white, sweet 75 cl 
Węgry, Eger, Toth Ferenc

Sárgamuskotály białe, słodkie/white, sweet 50 cl 
Węgry, Tokaj, Zsirai

Édes Merlot czerwone, słodkie/red, sweet 75 cl 
Węgry, Eger, Toth Ferenc

Corcova Dessert białe, słodkie/white, sweet 37,5 cl 
Rumunia, Muntenia, Corcova

Forditas białe, słodkie/white, sweet 50 cl 
Węgry, Tokaj, Zsirai

Aszu 6 puttonyos białe, słodkie/white, sweet 50 cl 
Węgry, Tokaj, Zsirai

Édes Lányom powstała z najważniejszego dla Egeru szczepu winorośli – to właśnie Leányka była pierwszą odmianą uprawianą na tych terenach, i to ona dała zalążek tego co można doświadczyć po dziś dzień w tym bardzo ciekawym mieście. Wino otrzymywane z tego szczepu jest lekkie, orzeźwiające i o owocowych aromatach. Jest winem słodkim, ale orzeźwiającym, lekkim, ale
o bogatych ustach i aromatach kwiatów i ananasa. Szczególnie polecane do ciastek, kremów, lodów.

Sárgamuskotály to dobrze zbalansowane słodkie wino zrobione ze szczepu Sárgamuskotály
– z rodziny Muskatów. Jest przyjemne, dobrze zbalansowane (jak na swą słodycz) - z pewnością znajdzie wielu amatorów. Owocowe, ziołowe i słodkawe aromaty znajdują swoje potwierdzenie
w ustach. Wino szczególnie polecane do delikatnych deserów, twardych, starzonych serów.

Édes Merlot jest winem o przejrzystej, intensywno rubinowej barwie. W bukiecie można wyczuć aromaty wiśni i truskawek, które są wzbogacone o aromaty wanilii i konfitur. W ustach pełne,
z przyjemnymi taninami, i zbalansowanej słodyczy.

Corcova Dessert to wino oparte w 85% o Sauvignon Blanc, charakteryzujące się wystarczającą dla win słodkich kwasowością. Dopełnione jest winem Chardonnay dodającym ciała
i łagodności. Dessert jest doskonały do delikatnych, słonawych i wytrawnych potraw.

Forditas - to coraz rzadziej spotykany rodzaj Tokaju. Jest drugim winem po 5 putonowym, które „zabrało” większość cukru ze sobą. Po powtórnym zalaniu gron Aszu otrzymujemy wino
o lżejszej słodyczy, dzięki czemu łatwiej je dobrać do szerszego spektrum potraw. Posiada dużo miodowych i mocno owocowych aromatów. Podkreśli i przełamie smak potraw z dzikiego ptactwa, kaczki czy gęsi. Polecane także do pasztetu z zająca lub podrobów oraz do foie gras i terrin. Można podać również do pierogów z mięsem.

Aszu 6 puttonyos to tradycyjne dla winnicy Zsirai wino tworzone na Aszu. Jest winifikowane przede wszystkim z Furminta. Tylko ta odmiana jest w stanie ożywić tak dużą słodycz i podeprzeć smak swoją kwasowością. Król szczepów w Tokaju jest odmianą na której w największej mierze pracuje ta winnica, a wino pokazuje iż enolog posiadł sztukę panowania nad tym szczepem. W 2008 roku były sprzyjające warunki do rozwoju szlachetnej pleśni, które zainfekowała także grona Muskatoly. Do Aszu Furmint dodano więc Aszu Muskatoly wzbogacając bukiet o świeże owocowe aromaty. Wino polecane do słodkich deserów. Będzie też dobrze przełamywać potrawy z foie gras czy grasicy,
a także terriny, pate i pasztety.

Wino deserowe
Dessert wine

Sibona białe, półsłodkie/white, semi sweet 75 cl 
Polska, Podkarpackie, Winnica Dwie Granice

Johanniter białe, półsłodkie/white, semi-sweet 75 cl 
Polska, Małopolskie, Winnica Chodorowa

Johanniter białe, półsłodkie/white, semi-sweet 75 cl 
Polska, Zachodniopomorskie, Winnica Turnau

Szlachetny Zbiór białe, słodkie/white, sweet 37,5 cl 
Polska, Zachodniopomorskie, Winnica Turnau

Wino Lodowe białe, słodkie/white, sweet 37,5 cl 
Polska, Zachodniopomorskie, Winnica Turnau


Sibona skrywa w sobie bardzo ciekawe połączenie dwóch szczepów winorośli – Sibery, którą delikatnie „przyprawiono” orzeźwiającym Hibernalem. W efekcie, powstało wino, które zdobywa serca wielu smakoszy, którzy mogą rozkoszować się smakami i aromatami brzoskwiń, melona, bananów, miodu, a także orzechów laskowych. Doskonałym pairingiem dla tego wina, będą nieco pikantne potrawy z kuchni azjatyckiej, czy indyjskiej.

Szlachetny Zbiór to wino, które powstało z winogron odmiany Solaris. Znaleźć w nim można aromaty polnych kwiatów przeplatające się z pomarańczową owocowością. Słodycz równoważą akcenty grejpfrutowe. Wino produkowane jest z gron dotkniętych szlachetną pleśnią – botrytis cinerea. Absorbuje ona wodę z gron, dzięki czemu wzrasta koncentracja słodyczy
i pojawiają się unikatowe smaki i aromaty. Wino polecane do podrobów, pasztetów, twardych serów dojrzewających oraz deserów.

Johanniter to wino o długim i przyjemnym posmaku. Najpierw uwydatnia się intensywny
i owocowy aromat. Następnie wyczuwalny jest bukiet kwiatów, czy zielone owoce takie jak jabłka czy agrest. W tle czeka słodka nektarynka uwydatniona już w ustach. Łagodne
i harmonijne wino, o trwałych aromatach, gotowe zarówno na dłuższe jego przechowywanie, jak i do picia od razu.

Wino Lodowe to słodki trunek ze wspaniałą, soczystą kwasowością. Przeważają w nim aromaty świeżo skoszonego siana i miodu. W ustach obfite i soczyste, pełne akcentów dojrzałych jabłek. Wino powstawało w wyjątkowych okolicznościach i czasie. Grona zbierane były 6 stycznia 2017 roku o godzinie 4 nad ranem. Do tego etapu wymagana była odpowiednia temperatura
-7 stopni Celsjusza. Zebrano wtedy 2300 kg zamarzniętych gron odmiany Johanniter, z których wyciśnięto ok. 550 litrów esencjonalnego soku. W kolejnym etapie został on poddany procesowi fermentacji. Wino dedykowane do serów, pasztetów z gęsi i królika, kaczki ze słodkimi jabłkami oraz deserów.

Rezerwacja