Karta win

W Karcie Win naszych restauracji znalazły się pozycje pochodzące z autorskiej kolekcji win z portfolio Salonu Win Karpackich, jedynego w kraju importera specjalizującego się w dystrybucji win z regionów Karpat. Wśród 60 pozycji miłośnicy wina mają do wyboru trunki pochodzące z: Czech, Węgier, Słowacji, Rumunii i Polski, ale i miłośnicy klasyki i Nowego Świata także znajdą coś dla siebie: wina z Francji, Hiszpanii, Włoch. Wśród win z regionów Karpat wyselekcjonowana została grupa win dla koneserów, Gości o wyrafinowanym podniebieniu, którzy docenią wyraziste połączenia, zdecydowany charakter oraz bogatą i złożoną paletę smaków. W tej wyjątkowej grupie znalazły się pozycje należące do najwyższych linii winiarzy jak: Stone Wine, Corcova Reserva, Bacanta czy Bolyki es Bolyki - wielokrotnie nagradzane na konkursach międzynarodowych, docenione na najważniejszych portalach winiarskich. Wszystkie wina serwowane są w optymalnym wieku oraz właściwej temperaturze, a dzięki zabezpieczeniu przed utlenianiem w pełni oddają swoje smaki i aromaty.
Restauracja Magnolia w Dworze Kombornia może pochwalić się obecnością jedynego na Podkarpaciu Sommeliera z brytyjskim certyfikatem WSET Level 3. Sommleirzy z certyfikatem na tym poziomie selekcjonują wina w najlepszych restauracjach i hotelach świata. 

Wina na kieliszki i karafki
Glass and carafe wine 

Wino domowe
House wine 

Zweigelt Classic                                                 czerwone, wytrawne/red, dry        15 cl        13,-
  Austria,HuglWimmer                                                                                                 50 cl        35,-

Grüner Veltliner Classic                                    białe, wytrawne/white, dry             15 cl        13,-
   Austria,HuglWimmer                                                                                               50 cl        35,-

 

Wino musujące
Sparkling wine

Blanc de Blanc, brut                                           białe, wytrawne/white, dry               10 cl      19,-
Słowacja, Małokarpackie, Elesko

Gost Art                                                               białe, wytrawne/white, dry               10 cl      26,-
Polska,Zielona Góra, Winnica Gostchorze

Wino polskie
 Polish wine 

Johanniter                                                białe, wytrawne/white, dry             15 cl        29,-
Polska, Małopolska, Winnica Chodorowa

Rondo                                                       czerwone, wytrawne/red, dry         15 cl        29,-
Polska, Małopolska, Winnica Chodorowa

Rondium 2015                                         czerwone, wytrawne/red, dry        15 cl        30,-
Polska, Podkarpacie, Winnica Dwie Granice

Wytrawne wino karpackie
Carpathian dry wine

Tokaji Furmint 2015                                           białe, wytrawne/white, dry     15 cl     20,-
Węgry, Tokaj, Zsirai

Epicentrum Muscat Ottonel, Aligote 2015       białe, wytrawne/white, dry     15 cl     25,-
Rumunia, Cotesti, Crama Girboiu

Egri Bikaver 2014                                              czerwone, wytrawne/red, dry 15 cl     29,-
Wegry, Eger, Bolyki

Corcova Reserve Chardonnay 2014               białe, wytrawne/white, dry     15 cl     39,-
Rumunia, Mehenditi, Corcova

Corcova Reserve Cuvee Racoveanu 2013    czerwone, wytrawne/red, dry 15 cl     39,-
Rumunia, Mehenditi, Corcova

Deserowe wino karpackie
Carpathian dessert wine

Idylla 2016                                    białe, słodkie/white, sweet                         7,5 cl        18,-
Polska, Podkarpacie, Winnica Dwie Granice

Felehars, 2013                             białe, półsłodkie/white, semi-sweet           15 cl        19,-
Węgry, Tokaj, Zsirai

Mandulas Bor                              białe, słodkie/white, sweet                         7,5 cl        22,-
Węgry, Villany, Gal Pince

Mezes Almas Bor                         białe, słodkie/white, sweet                         7,5 cl        22,-
Węgry, Villany, Gal Pince

Dios Bor                                       białe, słodkie/white, sweet                         7,5 cl        22,-
Węgry, Villany, Gal Pince

Urmos Bor                                   czerwone, słodkie/red, sweet                     7,5 cl        22,-
Węgry, Villany, Gal Pince

Wino Lodowe 2016                     białe, słodkie/white, sweet                         7,5 cl        70,-
Polska, Szczecińskie, Winnica Turnau

Wino musujące
Sparkling wine

Blanc de Blanc, brut                   białe, wytrawne/white, dry             75 cl         125,-
Słowacja, Małokarpackie, Elesko

Blanc de Noir, brut                     białe, wytrawne/white, dry             75 cl         125,-
Słowacja, Małokarpackie, Elesko 

Gost Art                                       białe, wytrawne/white, dry             75 cl         170,-
Polska, Zielona Góra, Winnica Gostchorze 

Wina musujące otrzymywane metodą tradycyjną podawane są jako aperitif bądź amuse bouche. Doskonałe do przystawek, owoców morza, ryb, tłustych serów i do deserów. Swą pienistością niejako rozluźniają strukturę potraw. 

Blanc de Blanc - białe wino z białego szczepu, w tym przypadku Chardonnay. 
Blanc de Noir - białe wino wytrawne uzyskane ze szczepu Pinot Noir, czyli ze szczepu uprawianego w Champagne.
Wyśmienite wino musujące otrzymywane metodą tradycyjną. Oznacza to, iż wtórna fermentacja była pobudzona w butelce, co gwarantuje nasycenie wina subtelnymi bąbelkami i uzyskaniem najszlachetniejszego trunku. Taką samą metodą uzyskiwane są wina w Szampanii!

Gost Art to wino o aromatycznym bukiecie, wytwarzane według szkoły francuskiej w Winnicy Gostchorze, znajdującej się w okolicach Zielonej Góry. Swój niepowtarzalny smak zawdzięcza wyjątkowej kompozycji szczepów Riesling, Pinot Gris i Pinot Blanc.

  

Cuvee Hugues De Coulmet Blanc de Blancs, brut białe, wytrawne/white, dry           75 cl 290,-
Francja, Champagne, Pierre Moncuit
Moët & Chandon
Impérial, brut                                    białe, wytrawne/white, dry               75 cl   330,-
France, Champagne, Moet & Chandon

Dom Perignon Vintage 2006, brut                          białe, wytrawne/white, dry          75 cl   990,-
France, Champagne, Moet & Chandon

Champagne Blanc de Blancs jest winem tworzonym wyłącznie z gron Chardonnay, w których uprawie specjalizuje się winnica Pierra Moncuit. Pierre Moncuit jest francuskim producentem posiadającym 20 hektarowe winnice, z czego 15 jest klasyfikowanych jako Grand Cru.

Imperial toszampan ceniony za subtelny, zrównoważony i wyrafinowany smak. Jasno-słomkowa barwa z zielonkawymi refleksami. Bukiet owocowy: zielone jabłko, owoce cytrusowe z nutą orzechów nerkowca. W ustach świeży, cytrusowy, z nutą jabłek, gruszek i orzechów laskowych. Na podniebieniu łagodnieje, staje się aksamitny i pełen finezji.

Dom Perignon jest szampanem szczególnym. Owoce pochodzą jedynie z najlepszych roczników. W ustach żywe, ruchliwe, wyczuwalne nuty orzechowe, ziołowo-kwiatowe z kandyzowanymi owocami. Niezwykle lekki i eteryczny, z jedwabistą i satynową strukturą zachowuje równowagę między szczepami winogron Chardonnay (55%) i Pinot Noir (45%), użytymi przy jego produkcji. Dojrzewa minimum 6 lat. Idealny na specjalne okazje.

Wino polskie
Polish wine

Mico                                               białe, wytrawne/white, dry                         75 cl         75,-
Małopolska, Hybridium

Johanniter                                    białe, wytrawne/white, dry                         75 cl       120,-
Małopolska, Winnica Chodorowa

Sukcesja                                            białe, wytrawne/white, dry                            75 cl       140,- 
Podkarpacie, 44 Winnica Dziedzic

Rose 2015                                     różowe, półwytrawne/rose, semi-dry       75 cl       175,-
Szczecińskie, Winnica Turnau

Seyval Blanc 2016                       białe, wytrawne/white, dry                         75 cl       200,-
Szczecińskie, Winnica Turnau

Riesling 2016                                białe, wytrawne/white, dry                         75 cl       230,-
Szczecińskie, Winnica Turnau

Mico to wino w stylu Sauvignon Blanc z zielonymi aromatami i soczystą kwasowością. Doskonałe do potraw z ryb i owoców morza.

Johanniter posiada owocowy zapach i smak z przewagą grejpfrutów oraz ananasów. Polecane do grillowanego czy pieczonego mięsa, tłustych serów, a także owoców morza.

Sukcesja to dobrze poukładane połączenie aromatycznego Muskatu, Sibery i Bianki od której zależy słodycz i odpowiednia zawartość alkoholu.

Rose to lekkie, orzeźwiające wino, które przyciąga zapachami letnich owoców. Świetnie sprawdza się jako aperitif, czy też do ryb, makaronów, białego mięsa i sałatek.

Seyval Blanc tolekkie wino o orzeźwiającej kwasowości. Subtelne, a jednocześnie pikantne i kremowe. W smaku przypomina dojrzałe brzoskwinie. Doskonałe do kuchni azjatyckiej, owoców morza czy makaronów.

Riesling jestniezwykłym, pachnącym owocami winem, odzwierciedlającym siłę i witalność odmiany. W smaku jabłkowo-grejpfrutowe, orzeźwiające, oparte na kompozycji zapachów zielonego jabłka, limonki i cytrusów. Charakter wzbogaca aromat melona z delikatną nutą jaśminową. Polecane do białego i czerwonego mięsa, makaronów, ryb oraz owoców morza.

 

Rondo                                czerwone, wytrawne/red, dry                               75 cl      120,-
Małopolska, Winnica Chodorowa

Rondium 2015                  czerwone, wytrawne/red, dry                                75 cl      130,-
Podkarpacie, Winnica Dwie Granice 

DB. 4&13 Canva 2013      czerwone, wytrawne/red, dry                                75 cl      130,-
Małopolska, Dom Bliskowice

Sukcesor 2015                  czerwone, wytrawne/red, dry                                75 cl      180,-
Podkarpacie, 44 Winnica Dziedzic

Rondo/Regent 2015         czerwone, wytrawne/red, dry                                75 cl      200,-
Szczecińskie, Winnica Turnau

Rondo to wino o rubinowej barwie, wyróżniającym się aromacie leśnych owoców – borówki i jeżyny, a także czereśni. Doskonale pasuje do dziczyzny, ciemnych mięs, mięs grillowanych, pieczeni oraz pikantnych serów.

Rondium posiada ciemno-purpurowy kolor. W aromacie leśne owoce, śliwka, wiśnia. Pojawiają się nuty czekolady, tytoniowe i skórzane. Wino dojrzewało w beczce z dębu węgierskiego.

DB. 4&13 Canva to wino z małopolskiego przełomu Wisły. Połączenie najlepszych cech odmian Cortis (50%) i Regent (50%). Leżakujące w beczce. Odrobinę cierpkie, z aromatem dębu i z zadziornym charakterem. Wino do czerwonych mięs: jagnięciny i polędwicy wołowej. 

Sukcesor to wino kupażowane z trzech często uprawianych w Polsce szczepów. Posiada żywą, wiśniową barwę. W bukiecie kompozycja czerwonej czereśni, wiśni z niuansem leśnych owoców. W ustach rześka kwasowość, delikatne garbniki i duża owocowość. Rekomendowane do lekkich mięs, drobiu w cięższych sosach oraz do pieczonych mięs podawanych na zimno i pasztetów.

Rondo/Regent posiada wyjątkową, głęboką barwę. Powstałe z odmian Rondo i Regent. Wino o aromacie dymu, skóry, ziemi, a także czereśni. Smakowo łączy kakao z czereśniową pestką. Doskonała pozycja do makaronów, czerwonego mięsa i serów.

 

Wino czeskie
Czech wine

Veltlinske Zelene 2011                     białe, półwytrawne/white, semi-dry         75 cl      100,-
Czechy, Morawy, U Dvou Lip

Veltlinske Cervena Rane 2011    białe, wytrawne/white, dry                     75 cl      100, -
Czechy, Morawy, U Dvou Lip

Rulandske Bile 2012                      białe, wytrawne/white, dry                      75 cl      120,-
Czechy, Morawy, U Dvou Lip

Morawy to uznany region winiarski szczególnie w odniesieniu do win białych.

Rulandske Bile to Pinot Blanc, wino subtelne w bukiecie, gładkie w ustach, rekomendowane do lekkich przystawek, sałat z drobiem i lekkich serów.

Vetlinske Zelene to Gruner Veltliner rozsławiony w Austrii, szczególnie dobrze wychodzący w regionie Wachau. Moravy leżą nieopodal, co pozwala z dobrym rezultatem pracować z tą odmianą. Wino finezyjne, z lekkim zielonym niuansem w aromatach. Doskonałe do lekkich potraw z dodatkiem warzyw i sałat.

Veltlinske Cervene Rane, neutralne w ustach i w aromacie, o niskiej kwasowości, dla zwolenników win bardzo delikatnych. Przyjemne solo, lekko schłodzone w letnie popołudnie.

Wino słowackie
Slovak wine 

Rumin 2011                                  białe, półwytrawne/white, semi-dry        50 cl      150,-
Słowacja, Wschodniosłowacki Region Winiarski, Fundus Regius

Cabernet Sauvignon 2007             czerwone, wytrawne/red, dry                      50 cl      175,-      
Słowacja, Wschodniosłowacki Region Winiarski, Fundus Regius 

Rumin to jedyny kupaż w winnicy Fundus Regius. Winiarz choć koncentruje się na produkcji odmianowych win, w tym przypadku połączył dwa wina, które uzupełniły się tworząc zwartą i wypełnioną w każdym względzie propozycję. W bukiecie dominacja orientalnych, kwiatowo-owocowych nut z domieszką ziół. W ustach zintegrowane i nasycone, o idealnym balansie. Wino doskonałe do lekkich potraw o akcentach orientalnych, sorbetów i musów owocowych z ziołami, delikatnych serów, sałatek z drobiem i tropikalnymi owocami.

Cabernet Sauvignon to wino o głębokiej, rubinowej barwie. Jego bukiet bogaty jest w aromaty ciemnych owoców z czekoladą i szczyptą pieprzu. Rekomendowane do intensywnie przyrządzonych mięs czerwonych z pikantnymi i korzennymi dodatkami, a także do sosów
z czarnej porzeczki, jagód lub suszonej śliwki.

Wino węgierskie
Hungarian wine

Tokaj Furmint 2015                                białe, wytrawne/white, dry             75 cl        95,-
Węgry, Tokaji, Zsirai

Tokaj Furmint Kozephegy 2015            białe, wytrawne/white, dry             75 cl      115,-  
Węgry, Tokaji, Zsirai

Egri Bikaver 2014                                    czerwone, wytrawne/red, dry        75 cl     125,-
Węgry, Eger, Bolyki

Egri Cabernet Franc 2013                      czerwone, wytrawne/red, dry        75 cl     140,-
Węgry, Eger, Bolyki

Egri Merlot 2013                                     czerwone, wytrawne/red, dry        75 cl     140,-
Węgry, Eger, Bolyki

Furmint - król szczepów tokajskich, pozwala tworzyć wina w różnych stylach. Na jego bazie produkowane są wina spokojne wytrawne, słodkie i musujące.

Tokaj Furmint jest lekko oksydowany, ma dobre ciało i kwasowość oraz mocny owoc
w połączeniu z kremowością. Intensywne białe wino, doskonałe do połączenia z mocnymi smakami. Przełamuje czerwone mięsa takie jak cielęcina czy jagnięcina.

Tokaj Kozephegy to wino mocno związane z miejscem uprawy. Tuf i czerwona glina nadają winu mineralne, bogate i długie w ustach niuanse. Dobre do kozich serów, baraniny i gulaszu.

Winnica Bolyki łączy tradycje egerskie z klasycznymi, a nawet nowoświatowymi. Zdobyła wiele medali nie tylko na uznanych węgierskich konkursach winiarskich, ale także we Francji.

Bikaver to mieszanka minimum czterech win odmianowych. Pokazuje możliwości jakie daje autorska kreacja winiarza, który ostatecznie decyduje o kompozycji odmian z jakich jest tworzone. Węgierska klasyka - nasycona barwa, intensywna woń i tęgość w ustach. Doskonałe połączenie do gulaszu i potraw z papryką.

Cabernet Franc to szczep, zazwyczaj używany jako domieszka do Merlot i Cabernet w Bordeaux. Na Węgrzech jest  materią najciekawszych win odmianowych. Wiele zyskuje dojrzewając
w beczce. Doskonałe do twardych serów i steków.

Merlot - nie jest to wino typowe dla tej odmiany. Intensywne w smaku, dojrzałe i mięsiste. Bogate w owocowe aromaty. Odpowiednie do twardych serów i steków.

 

Wino rumuńskie
Romanian wine

Livia Sarba 2016                                                  białe, wytrawne/white, dry      75 cl    80,-
Rumunia, Cotesti, Crama Girboiu

Classic Cadarca 2014                                         czerwone, wytrawne/red, dry  75 cl   115,-
Rumunia, Crisana, Wine Princess

Classic Feteasca Neagra 2014                          czerwone, wytrawne/red, dry  75 cl   115,-
Rumunia, Crisana, Wine Princess

Epicentrum Muscat Ottonel, Aligote 2015         białe, wytrawne/white, dry      75 cl   125,-
Rumunia, Cotesti, Crama Girboiu

Epicentrum Sarba, Plavaie 2014                     białe, wytrawne/white, dry      75 cl   125,-
Rumunia, Cotesti, Crama Girboiu

Epicentrum Cabernet Sauvignon, Merlot       czerwone, wytrawne/red, dry  75 cl   140,-
Rumunia, Cotesti, Crama Girboiu

 

Sarba to endemiczny szczep rumuński, ożywia bukietem pełnym owoców i kwiatów, dobrze komponując się z lekkimi potrawami w orientalnym stylu.

Cadarca jest delikatna, lekko ziemista z bukietem leśnych i czerwonych owoców oraz przypraw korzennych. Dobrze komponuje się z kaczką czy gęsiną w sosie na bazie wiśni, malin lub borówek.

Feteasca Neagra, główny szczep czerwony w Rumunii. W smaku bardzo owocowe, z wyczuwalną wiśnią i beczką. Dobre do duszonych mięs i wieprzowiny.

Epicentrum to nowy projekt miejscowego enologa, który stworzył trzy kupaże dwóch odmian wzajemnie się dopełniających:

Muscat Ottonel i Aligote - Aligote nadaje winu ciała, a Muskat raczy nas rześkimi, intensywnymi aromatami. Wino wytrawne, dobre do ryb i owoców morza z zielonymi dodatkami.

Sarba z Plavaie to połączenie endemicznych odmian będzie się dobrze komponowało z rybami słodkowodnymi.

Czerwone Cabernet Sauvignon, Merlot to bordoski kupaż. Ma wyraźną taninę i długość. Najlepiej podawać je do steków lub dziczyzny.

 

Wino karpackie dla koneserów
Carpathian wine connoisseurs


Bacanta Sauvignon Blanc Fume 2015               białe, wytrawne/white, dry       75 cl   145,-
Rumunia, Cotesti, Crama Girboiu 

Corcova Reserve Chardonnay 2014               białe, wytrawne/white, dry     75 cl   165,-
Rumunia, Mehenditi, Corcova 

Stone Wine Furmint 2013                                 białe, wytrawne/white, dry     75 cl   185,-
Rumunia, Crisana, Wine Princess 

Wina białe wytrawne dla koneserów są reprezentowane przez dwa najpopularniejsze szczepy uprawiane na świecie oraz endemiczny szczep karpacki - Furmint.

Bacanta Sauvignon Blanc ma dobrze zbudowane ciało, posiada lekki bukiet z niuansem trawiastym i dobrą kwasowość. Dobrze je łączyć z tłustymi rybami i sałatą z kurczakiem lub fetą. Można też podawać do zielonych oliwek. 

Corcova Chardonnay to wino w stylu burgundzkim. Przeszło fermentację malolaktyczną co nadało mu kremowości i obniżyło nieco kwasowość. Tłuste i gładkie w ustach. Nowa beczka dodała aromatów wanilii i dębu. Wino dobre do serów typu brie i camembert oraz do filetów drobiowych i past opartych o sosy maślane i śmietanowe.

StoneWine Furmint to wino pełne finezji i subtelności, o pełnym smaku i szerokim bukiecie. Potrzebuje „oddechu” przed serwowaniem. Doskonałe do potraw o specyficznym zapachu jak jagnięcina, czy ser kozi. Polecane także jako kontrapunkt do deserów jabłkowych.

 

Wino karpackie dla koneserów
Carpathian wine connoisseurs

 

Corcova Reserve Syrah 2013                      czerwone, wytrawne/red, dry     75 cl   165,-
Rumunia, Mehenditi, Corcova

Corcova Reserve Cuvee Racoveanu 2013 czerwone, wytrawne/red, dry     75 cl   165,-
Rumunia, Mehenditi, Corcova

Corcova Reserve Pinot Noir 2011                  czerwone, wytrawne/red, dry        75 cl   165,- 
Rumunia, Mehenditi, Corcova                                                                 

Stone Wine Cadarca 2012                           czerwone, wytrawne/red, dry       75 cl   195,-
Rumunia, Crisana, Wine Princess

Stone Wine Feteasca Neagra 2011             czerwone, wytrawne/red, dry        75 cl   195,-
Rumunia, Crisana, Wine Princess

Wina czerwone od Corcova pochodzą z klasycznych odmian. Winnica jest usytuowana na tym samym równoleżniku co Bordeaux i ma idealne „terroir” do tworzenia takich właśnie win, a francuski enolog trzyma pieczę nad klasycznym stylem win.

Syrah na ziemi rumuńskiej daje solidne wino, pełne aromatów pochodzących z beczki, leśnych owoców i fiołków. W ustach wyraźne i długie. Polecane do potraw z grillowanym mięsem i z długo dojrzewającymi serami.

Cuvee Racoveanu to kupaż Cabernet Sauvignon i Merlot. Mocny bukiet i równie potężne usta pełne owoców i ciała. Stworzone do czerwonych mięs podanych z intensywnymi sosami. Kontrapunkt do czekoladowych deserów.

Pinot Noir to bardzo wymagający szczep zarówno w uprawie jak i winifikacji. Wino pełne elegancji i subtelności. Delikatne aromaty czerwonych owoców i skóry, lekkie taniny i kwasowość. Rekomendowane do kaczki, gęsiny, terin i pieczonego drobiu.

Fuzja węgierskich i klasycznych tradycji winiarskich oparta o odmiany węgierskie, francuskie i rumuńskie od winiarza, który wyprzedził jakością wina pozostałych producentów z regionu.

Cadarca - rodzimy szczep węgierski zrobiony w stylu "pinotowym". Jest elegancki i delikatny. Ma piękny i intensywny bukiet, delikatną taninę i kwasowość oraz dużo owocowości i ciała, co tworzy wino nietuzinkowe. Należy je łączyć z dojrzewającymi serami typu Gruyere, królikiem, kaczką lub cielęciną.

Feteasca Neagra jest elegancka i subtelna w taninach i kwasowości. O długim finiszu. Doskonała do łączenia z wieprzowiną, duszoną wołowiną i dziczyzną.

 

Wino karpackie dla koneserów
Carpathian wine connoisseurs

 

Bacanta Merlot 2009                             czerwone, wytrawne/red, dry     75 cl     185,-
Rumunia, Cotesti, Crama Girboiu      

Bolyki es Bolyki 2013                               czerwone, wytrawne/red, dry       75 cl   250,-
Węgry, Eger, Bolyki

Cuvee Aradinum 2009                              czerwone, wytrawne/red, dry       75 cl   445,-
Rumunia, Crisana, Wine Princess     

Wszystkie trzy wina wymagają godzinnej dekantacji.

Bacanta Merlot jest winem z bardzo wyraźnie odczuwalnym wpływem beczki, tak w bukiecie jak i w ustach. Dużo wanilii i czekolady z niuansami czerwonych owoców. W ustach nabrało subtelności poprzez czas spędzony w butelce, który pomógł we „wtopieniu” się tanin. Wino do mięs podawanych z sosami opartymi o wino, dobre zarówno do tłustej wieprzowiny jak i chudej wołowiny.

Bolyki es Bolyki to Bikaver Superior, komponowany z sześciu odmian. Winiarz miał tu bardzo duży wpływ na otrzymane wino. W aromatach pełne korzenności i zapachów leśnych owoców. Dobre do marynowanych mięs z grilla i rusztu.

Aradinum to najwyższa etykieta winiarza z apelacji Minis na zachodzie Rumunii. Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc (odmiany pochodzenia bordoskiego) nadają charakter i są podstawą jego dobrej budowy. Cadarca dodaje finezji łagodząc silne w nosie i ustach odmiany. Dwa lata spędzone w beczce i cztery lata odpoczynku w butelce pozwoliło na idealne ułożenie się wina, które zachowa swój potencjał jeszcze przez długie lata. Do wyrafinowanych potraw z wołowiny i dziczyzny oraz długo dojrzewających serów.

Wino deserowe
Dessert wine

Felehars, 2013                            białe, półsłodkie/white, semi-sweet           75 cl     90,-
Węgry, Tokaj, Zsirai

Traminer, 2013                               białe, półsłodkie/white, semi-sweet               75 cl     95,-
Rumunia, Crisana, Wine Princess

Palava „2”,2013                              białe, półsłodkie/white, semi-sweet               75 cl   150,-
Słowacja, Małokarpackie, Elesko

Rosa, 2013                                  czerwone, półsłodkie/red, semi-sweet         75 cl   160,-
Słowacja, Małokarpackie, Elesko

Felehars to kupaż Furminta i Harslevelu. Pierwsza odmiana nadaje aromaty jabłek, mineralność oraz kwasowość, druga aromaty miodowe i słodycz. Bardzo udana kompozycja, soczysta i pełna równowagi. Wino doskonałe do mrożonych śmietankowych deserów, także do deserów z białymi owocami.

Traminer jest odmianą aromatyczną, o dużej słodyczy w bukiecie, „usta” są świeże, dobrze zharmonizowane i soczyste.

Palava „2” to wino powstałe z selekcjonowanych, bardzo dojrzałych gron. Odmiana opracowana w Czechach, dobrze przyjęła się na słowackiej ziemi, po drugiej stronie Karpat. Lekko oleista konsystencja oraz przejrzystość i słomkowa barwa wskazują na dobrze zbudowane, młode wino. Bardzo aromatyczne, przepełnione słodyczą. Usta z jędrną kwasowością dobrze zbalansowaną z cukrem pozostawionym w winie. Rekomendowane do deserów z dodatkiem płatków róży w cukrze, bądź z konfiturą z dzikiej róży oraz do musów, parfait i sorbetów z tropikalnych owoców z dodatkiem mięty.

Rosa to nietypowa krzyżówka: Pipcoul dba o kwasowość, Gewurztraminer o aromaty i słodycz, a Frankovka Modra o barwę i taniny. Wino delikatne, dobrze zbalansowane w ustach. Bukiet pełen róż, fiołków i czarnych owoców. Idealne lekko schłodzone, do degustacji solo, bądź jako dodatek do wytrawnych mięsnych potraw z nutą słodyczy.

 

Wino deserowe
Dessert wine

 
Idylla, 2016                                    białe, słodkie/white, sweet                              75 cl      140,-
Polska, Podkarpacie, Winnica Dwie Granice

Wino Lodowe, 2016                   białe, słodkie/white, sweet                         37,5 cl   300,-
Polska, Szczecińskie, Winnica Turnau

Szlachetny Zbiór, 2016              białe, słodkie/white, sweet                         37,5 cl   600,-
Polska, Szczecińskie, Winnica Turnau

Idylla to słodkie wino z aromatami moreli, brzoskwini i jabłek. W smaku obecne są nuty karmelowe z świetnie wyważoną słodyczą i kwasowością. Doskonale pasuje do deserów. 

Wino Lodowe to słodki trunek ze wspaniałą, soczystą kwasowością. Przeważają w nim aromaty świeżo skoszonego siana i miodu. W ustach obfite i soczyste, pełne akcentów dojrzałych jabłek. Wino powstawało w wyjątkowych okolicznościach i czasie. Grona zbierane były 6 stycznia 2017 roku o godzinie 4 nad ranem. Do tego etapu wymagana była odpowiednia temperatura -7 stopni Celsjusza. Zebrano wtedy 2300 kg zamarzniętych gron odmiany Johanniter, z których wyciśnięto ok. 550 litrów esencjonalnego soku. W kolejnym etapie został on poddany procesowi fermentacji. Wino dedykowane do serów, pasztetów z gęsi i królika, kaczki ze słodkimi jabłkami oraz deserów.

Szlachetny Zbiór to wino, które powstało z winogron odmiany Solaris. Znaleźć w nim można aromaty polnych kwiatów przeplatające się z pomarańczową owocowością. Słodycz równoważą akcenty grejpfrutowe. Wino produkowane jest z gron dotkniętych szlachetną pleśnią – botrytis cinerea. Absorbuje ona wodę z gron, dzięki czemu wzrasta koncentracja słodyczy i pojawiają się unikatowe smaki i aromaty. Wino polecane do podrobów, pasztetów, twardych serów dojrzewających oraz deserów.

 

Wino deserowe
Dessert wine

Corcova Dessert, 2013                białe, słodkie/white, sweet              37,5 cl   125,-
Rumunia, Mehenditi, Corcova

Forditas 2007                               białe, słodkie/white, sweet                 50 cl   150,-
Węgry, Tokaj, Zsirai

Aszu 6 puttonyos, 2008             białe, słodkie/white, sweet                  50 cl   560,-
Węgry, Tokaj, Zsirai

Corcova Dessert to wino oparte w 85% o Sauvignon Blanc, charakteryzujące się wystarczającą dla win słodkich kwasowością. Dopełnione jest winem Chardonnay dodającym ciała i łagodności. Dessert jest doskonały do delikatnych, słonawych i wytrawnych potraw.

Forditas - to coraz rzadziej spotykany rodzaj Tokaju. Jest drugim winem po 5 putonowym, które „zabrało” większość cukru ze sobą. Po powtórnym zalaniu gron Aszu otrzymujemy wino o lżejszej słodyczy, dzięki czemu łatwiej je dobrać do szerszego spektrum potraw. Jest winem, które zadowoli także solo. Posiada dużo miodowych i mocno owocowych aromatów. Jego intensywność podparta jest wyważonym balansem i czyni je winem wyjątkowym. Podkreśli i przełamie smak potraw z dzikiego ptactwa, kaczki czy gęsi. Polecane także do pasztetu z zająca lub podrobów oraz do foie gras i terrin. Można podać również do pierogów z mięsem.

Aszu 6 puttonyos to tradycyjne dla winnicy Zsirai wino tworzone na Aszu. Jest winifikowane przede wszystkim z Furminta. Tylko ta odmiana jest w stanie ożywić tak dużą słodycz i podeprzeć smak swoją kwasowością. Król szczepów w Tokaju jest odmianą na której w największej mierze pracuje ta winnica, a wino pokazuje iż enolog posiadł sztukę panowania nad tym szczepem. W 2008 roku były sprzyjające warunki do rozwoju szlachetnej pleśni, które zainfekowała także grona Muskatoly. Do Aszu Furmint dodano więc Aszu Muskatoly wzbogacając bukiet o świeże owocowe aromaty.Wino polecane dosłodkich deserów. Będzie też dobrze przełamywać potrawy z foie gras czy grasicy, a także terriny, pate i pasztety.

 

Wino klasyczne
Classic wine 

Sanz Verdejo                                           białe, wytrawne/white, dry                      75 cl   130,-
Hiszpania, Rueda, Vinos Sanz

Villages Laudun Les Coteaux              czerwone, wytrawne/red, dry                    75 cl   150,-
Francja, Cotes Du Rhone, Chateau St Maurice

Solar De Libano Reserva                       czerwone, wytrawne/red, dry                  75 cl   200,-
Hiszpania, Rioja, Castillo De Sajazarra

Pinot Grigio                                             białe, wytrawne/white, dry                     75 cl   230,-
Włochy, Fruilo Collio, Azienda Agricola Livon 

Valpolicella Superiore Classico          czerwone, wytrawne/red, dry                    75 cl   240,-
Włochy, Veneto, Azienda Agricola Novaia 

Excellence                                                czerwone, wytrawne/red, dry            75 cl   360,-
Francja, Sud-Ouest-Cahors, Chateau La Reyne

 

Sanz Verdejo -w kieliszku znajdziemy trunek złotego i błyszczącego koloru oraz intensywny kwiatowo-owocowy bukiet typowy dla szczepu. Wino na podniebieniu jest pełne i smakowite, ujawniające bogactwo nut owocowych.  Polecane do pieczonych i smażonych ryb, owoców morza i świeżych serów.

Villages Laudun Les Coteaux to wino owyjątkowym,ciemnoczerwonym kolorze przechodzącym w trwały fiolet. Posiada piękny, południowy, subtelny i nieco mocny aromat
z nutami czerwonych owoców, jeżyny, truskawki. W smaku owocowe i korzenne. Treściwe oraz skoncentrowane.

Solar De Libano Reserva – jest intensywnym i pełnym winem. Dojrzałe, owoce śliwki mieszają się z lukrecją. Wino o trwałej długości, bardzo przyjemne do wypicia - typowa Rioja (wino produkowane w regionie winiarskim północnej Hiszpanii).

Pinot Grigio to wino o słomiano-żółtym kolorze z niewielkimi refleksami szarego popiołu. Ma pachnący bukiet, przypominający wanilię i kwiaty limonki. Na podniebieniu jest mocne, o długim finiszu.

Valpolicella Superiore Classico tomałe Amarone (klasyczne czerwone wytrawne wino klasy DOC, produkowane na obszarze apelacji Valpolicella na północ od Werony). Posiada urzekający zgrabny i elegancki aromat. Czujemy w nim rodzynki i borówkę z jeżynami, a wszystko to w polewie czekoladowej. Wino jest bogate, ale nie ma w nim przesady - jest skrojone na miarę. Dobrze wyeksponowany jest owoc, który czujemy w aromacie, ale i w smaku. Usta są naturalną kontynuacją zapachu, tylko, że konstruktywnie rozwijają to co czuliśmy wąchając wino. Wspaniała kwasowość, ale nie dzieje się to kosztem balansu, bo wino jest wręcz doskonale zrównoważone
i jednocześnie zachowuje świeżość i dynamikę. Dobrze użyta beczka. Struktura wina jest na każdym poziomie trafiona we właściwy punkt.

Excellence jestidealnym winem do długiego przechowywania. Ma intensywną, nieprzeniknioną, niemal czarną barwę. Dlatego też wina z tego regionu Francji nazywane są „czarnymi winami z Cahors”. W aromatach złożone nuty owoców jesiennych oraz przypraw, które ujawniają się w kolejności. Bardzo złożone na podniebieniu, pełne ciała, ze wspaniałymi taninami i długim bardzo aromatycznym zakończeniem. Wino dojrzewa w nowych beczkach i powstaje ze 100% szczepu Malbec. Należy je dekantować przed podaniem. Bardzo dobre zestawienie z dziczyzną oraz wołowiną. Deska serów i wędlin będzie równie dobrze komponować się z tym winem.