Karta win

W Karcie Win naszych restauracji znalazły się pozycje pochodzące z autorskiej kolekcji win z portfolio Salonu Win Karpackich, jedynego w kraju importera specjalizującego się w dystrybucji win z regionów Karpat. Wśród 69 pozycji miłośnicy wina mają do wyboru trunki pochodzące z: Czech, Węgier, Słowacji, Rumunii i Polski, ale i miłośnicy klasyki i Nowego Świata także znajdą coś dla siebie: wina z Niemiec, Francji, Hiszpanii, Włoch czy RPA. Wśród win z regionów Karpat wyselekcjonowana została grupa win dla koneserów, Gości o wyrafinowanym podniebieniu, którzy docenią wyraziste połączenia, zdecydowany charakter oraz bogatą i złożoną paletę smaków. W tej wyjątkowej grupie znalazły się pozycje należące do najwyższych linii winiarzy jak: Stone Wine, Corcova Reserva, Bacanta czy Bolyki es Bolyki - wielokrotnie nagradzane na konkursach międzynarodowych, docenione na najważniejszych portalach winiarskich. Wszystkie wina serwowane są w optymalnym wieku oraz właściwej temperaturze, a dzięki zabezpieczeniu przed utlenianiem w pełni oddają swoje smaki i aromaty.
Restauracja Magnolia w Dworze Kombornia może pochwalić się obecnością jedynego na Podkarpaciu Sommeliera z brytyjskim certyfikatem WSET Level 3. Sommleirzy z certyfikatem na tym poziomie selekcjonują wina w najlepszych restauracjach i hotelach świata.

wina na kieliszki i karafki
glass and carafe wine
 

musujące
quality sparkling

Blanc de Blanc brut                                                    białe           10 cl           19,-
    Słowacja, Malokarpatska oblast, Elesko

 domowe
house wine

Tramin Cerveny, black line 2014                     białe           15 cl           13,-
Cabernet Sauvignon rose,
black line 2012     różowe        50 cl           35,-
Cabernet Sauvignon,
black line 2012              czerwone
   Słowacja, Malokarpatska oblast, JM Vinarstvo Dol’any

 

polskie
polish wine

Mico 2014                                                         białe           15 cl           25,-
  Polska, Małopolska, Hybridium
Cuvee                                                               czerwone    15 cl           29,-
  Polska, Małopolska, Nad Dworskim Potokiem

karpackie wino dla koneserów
carpathian wine connoisseurs

Corcova Reserva Chardonnay 2013                   białe           15 cl            39,-
Corcova Reserva cuvee Racoveanu 2011          czerwone    15 cl            39,-
   Rumunia, Mehenditi Viticola Corcova

 

  deserowe
dessert wine

Felehars 2013                                                     białe           15cl            19,-
   Węgry, Tokaji, Zsirai Pinceszet

 naturalne wermuty
natural vermouth

Mezes Almas                                                     białe           10 cl           29,-
Dios                                                                  
białe           10 cl           29,-
Urmos                                                               
czerwone    10 cl           29,-
   Węgry, Villany, Gal Pince

małe butelki
small bottle

Epicentrum Aligote/Muscat Ottonel 2014         białe           25 cl          49,-
Epicentrum Cabernet Sauvignon 2013             
różowe       25 cl           49,-
Epicentrum Cabernet Sauvignon/Merlot          
czerwone   25 cl           49,-
  Rumunia, Cotesti, Crama Girboiu

 

wina musujące, metoda tradycyjna
quality sparkling classic wine

Blanc de Blanc, brut                                               białe    75 cl     125,-
Blanc de Noir, brut                                                 białe    75 cl     125,-
   Słowacja, Malokarpatska oblast, Elesko                                     

Wyśmienite wino musujące otrzymywane metodą tradycyjną. Oznacza to, iż wtórna fermentacja była pobudzona w butelce, co gwarantuje nasycenie wina subtelnymi bąbelkami i uzyskaniem najszlachetniejszego trunku. Taką samą metodą uzyskiwane są wina w Szampanii!
Blanc de Blanc, białe wino z białego szczepu, w tym przypadku Chardonnay,
Blanc de Noir  białe wino wytrawne uzyskane ze szczepu Pinot Noir,czyli ze szczepu uprawianego w Champagne.

Cuvee Hugues De Coulmet blanc de blancs, brut      białe75 cl    290,-
   Francja, Champagne, Pierre Moncuit

Pierre Moncuit jest francuskim producentem posiadającym 20 hektarowe winnice, z czego 15 jest klasyfikowanych jako Grand Cru. Champagne blanc de blanc jest winem tworzonym wyłącznie z gron Chardonnay, w których uprawie specjalizuje się winnica Pierra Moncuit.

Moët & Chandon Impérial, brut                            białe    75 cl     330,-
Dom Perignon
Vintage 2006, brut                        białe   75 cl     990,-
   France, Champagne, Moet & Chandon

Imperial. Szampan ceniony za subtelny, zrównoważony i wyrafinowany smak. Jasno-słomkowa barwa z zielonkawymi refleksami. Nos owocowy: zielone jabłko, owoce cytrusowe z nutą orzechów nerkowca. W ustach świeży, cytrusowy, z nutą jabłek, gruszek i orzechów laskowych. Na podniebieniu łagodnieje, staje się aksamitny i pełen finezji.

Dom Perignon. Szampan szczególny. Owoce pochodzą jedynie z najlepszych roczników. W ustach żywe, ruchliwe, wyczuwalne nuty orzechowe, ziołowo-kwiatowe z kandyzowanymi owocami. Niezwykle lekki i eteryczny, z jedwabistą i satynową strukturą zachowuje równowagę między szczepami winogron Chardonnay (55%) i Pinot Noir (45%), użytymi przy jego produkcji. Dojrzewa minimum 6 lat. Idealny na specjalne okazje.

Wina musujące otrzymywane metodą tradycyjną podawane są jako aperitif bądź amuse bouche. Doskonałe do przystawek, owoców morza, ryb, tłustych serów i do deserów. Swą pienistością niejako rozluźniają strukturę potraw.

wina polskie
polish wine

Mico         2014                                                białe           75 cl  100,-
   Małopolska, Hybridium
Seyval Blanc 2014                                           białe           75 cl  155,-
   Podkarpacie, 44 Winnica Dziedzic
Kernling 2014                                                  białe           75 cl  250,-
   Lubuskie, Winnica Pałac Mierzęcin

Produkcja win białych w chłodnym klimacie daje wielkie możliwości. Do tych wniosków już dawno doszli winiarze zza naszej zachodniej granicy. Chłodny klimat sprzyja rozwojowi kwasowości w owocach, który jest równoważony przez cukier resztkowy. Taki styl przyjęły niemieckie Rieslingi.

Mico to wino w stylu Sauvignon Blanc z zielonymi aromatami i soczystą kwasowością, doskonałe do potraw z ryb i owoców morza.

Seyval Blanc jest lekki i orzeźwiający, idealny na aperitif.

Kernling, najbliższy Rieslingowi doskonały do tłustych ryb i potraw z drobiu.

Cuvee                                                                czerwone    75 cl  139,-
  
Małopolska, Nad Dworskim Potokiem
DB 4&13 canva 2013                                        czerwone    75 cl  140,-
  
Małopolski przełom Wisły, Dom Bliskowice
Dorsa 2014                                                       czerwone    75 cl  160,-
  
Podkarpacie, Winnica Zamkowa
Cabernet 2014                                                  czerwone    75 cl  190,-
   Szczecińskie, Winnica Turnau

Cuvee to wino kupażowane z winnicy Uniwersytetu Jagiellońskiego. Jest lekkie i aromatyczne. Delikatne w ustach. Do pieczonego drobiu, cielęciny i wieprzowiny.

Dorsa to niemiecka krzyżówka winorośli właściwej z Cabernet Sauvignon. Pochodzi z winnicy położonej nieopodal Dworu Kombornia, w pobliżu Zamku Kamieniec. Wino polecane do smażonych i duszonych potraw z wieprzowiny oraz dojrzewających serów.

DB 4&13 to wino z małopolskiego przełomu Wisły. Połączenie najlepszych cech odmian Cortis (50%) i Regent (50%). Leżakujące w beczce. Odrobinę cierpkie, z aromatem dębu i z zadziornym charakterem. Wino do czerwonych mięs: jagnięciny i polędwicy wołowej.

Cabernet jest mieszanką odmian opartych o Cabernet Sauvignon. Leżakowało w beczce i oferuje pełnię szlachetnego smaku. Intensywnie aromatyczne, taniczne i dobrze zbudowane w ustach. Doskonale współgra z intensywnymi potrawami w mocnych sosach, jest idealne do długo dojrzewających serów.

wina czeskie
czech wine

Rulandske Bile 2012                                         białe           75 cl  95,-
Veltlinske Zelene 2011                                     białe           75 cl  95,-
Veltlinske Cervena Rane 2011                        
białe           75 cl  115,-
   Czechy, Moravia, U Dvou Lip

Moravy to uznany region winiarski szczególnie w odniesieniu do win białych.

Rulandske Bile to Pinot Blanc, wino subtelne w bukiecie, gładkie w ustach, rekomendowane do lekkich przystawek, sałat z drobiem i lekkich serów.

Vetlinske Zelene to Gruner Veltliner rozsławiony w Austrii, szczególnie dobrze wychodzący w regionie Wachau. Moravy leżą nieopodal co pozwala z dobrym rezultatem pracować z tą odmianą. Wino finezyjne z lekkim zielonym niuansem w aromatach. Doskonałe do lekkich potraw z dodatkiem warzyw i sałat.

Veltlinske Cervene Rane, neutralne w ustach iw aromacie, o niskiej kwasowości, dla zwolenników win bardzo delikatnych. Przyjemne solo, lekko schłodzone w letnie popołudnie.

wina słowackie
slovak wine

Tramin Cerveny 2014                                       białe           75 cl  90,-
   Słowacja, Malokarpatska oblast, JM Vinarstvo Dol’any
Cuvee white                                                     białe            75 cl  90,-
   Słowacja, Malokarpatska oblast, Elesko

Tramin Cerveny powszechniej znany pod nazwą Gewurztraminer. Należy do odmian bardzo aromatycznych. W bukiecie dominują aromaty róży, grejpfruta, melona i pigwy. Pasuje do potraw lekko pikantnych i serów z porostem białej pleśni. Dobrze współgra z potrawami kuchni orientalnej, w których pikantność, bądź słoność przełamywana jest lekką słodyczą.

Cuvee white to wino kupażowane, pełne świeżości i życia, dobrze przełamie potrawy z białymi rybami bądź krewetkami.

Dunaj 2011                                                      czerwone    75 cl  125,-
Frankovka Modra barrique 2012                    
czerwone    75 cl  155,-
Alibernet barrique 2011                                 
czerwone    75 cl  155,-
   Słowacja, Malokarpatska oblast, Elesko

Dunaj to krzyżówka odmian opracowana na Słowacji. Wino nie leżakowało w beczce, dzięki czemu zachowało wyraźne smaki i aromaty pochodzące jedynie z owoców. Delikatność i owocowość pozwalają łączyć to wino z potrawami z wieprzowiny, wędlinami czy królikiem.

Frankowka Modra to na Słowacji synonim wina czerwonego. Użyta beczka podkreśla i wzmacnia walory wina. Idealne do pieczonych żeberek, jagnięciny lub cielęciny.

Alibernet to krzyżówka odmian Alicante Bouche z Cabernet Sauvignon. Wino potężne, ciemno-czerwone. Zharmonizowane, żywe, wyraziste z przyjemnymi taninami. Doskonałe do potraw z mięs czerwonych i dziczyzny.

wina węgierskie
hungaria wine

Dialog 2009                                                      białe           75 cl  135,-
Muskatoly 2011
                                               białe           75 cl  135,-
   Tokaji, Pendits

Wina pochodzące z upraw biodynamicznych. Wyższe koszty, większy nakład pracy i niższa wydajność czynią taką uprawę niezwykle trudną. Są to wina wytrawne, produkowane z odmian tokajskich z piętnem oksydacji i dotknięciem szlachetnej pleśni „Botrytys Cinerea”. Wina dobre do dań orientalnych oraz do drobiu i ryb, a także do kozich i owczych serów. Tak wyraziste wina można łączyć również z czerwonymi mięsami

Dialog wino wytrawne, połączenie Furminta z Muscat

Muskatoly w 100 % pochodzi z gron z rodzin Muskata. Wino o owocowych, lekko zielonych nutach. Pełne życia z bukietem cytrusów i suszonych ziół.

Tokaj Furmint 2011                                          białe           75 cl  95,-
Tokaj Furmint Kozephegy 2009
                       białe           75 cl  115,-
Tokaji, Zsirai Pince

Furmint, król szczepów tokajskich, pozwala tworzyć wina w różnych stylach. Na jego bazie produkowane są wina spokojne wytrawne, słodkie i musujące.

Tokaj Furmint jest lekko oksydowany, ma dobre ciało i kwasowość oraz mocny owoc w połączeniu z kremowością. Intensywne białe wino, doskonałe do połączenia z mocnymi smakami. Przełamuje czerwone mięsa takie jak cielęcina czy jagnięcina.

Kozephegy to wino mocno związane z miejscem uprawy. Tuf i czerwona glina nadają winu mineralne bogate i długie w ustach niuanse. Dobre do kozich serów, baraniny i gulaszu.

Bikaver 2013                                           czerwone    75 cl           125,-
Ordongos 2011
                                        czerwone    75 cl           140,-
Merlot 201
2                                             czerwone    75 cl           140,-
   Eger, Bolyki

Winnica Bolyki łączy tradycje egerskie z klasycznymi, a nawet nowo-światowymi. Zdobyła wiele medali nie tylko na uznanych węgierskich konkursach winiarskich, ale także we Francji.

Bikaver to mieszanka minimum czterech win odmianowych. Pokazuje możliwości jakie daje autorska kreacja winiarza, który ostatecznie decyduje o kompozycji odmian z jakich jest tworzone. Węgierska klasyka - nasycona barwa, intensywna woń i tęgość w ustach. Doskonałe połączenie do gulaszu i potraw z papryką.

Ordongos to wino z Kekfrankosa, jednej z ważniejszych odmian uprawianych na Węgrzech. W ustach dużo wiśni z pestką, odrobina przypraw korzennych i lekka ziemistość. Smak sugeruje wybór do potraw z czerwonymi mięsami, ewentualnie z grzybami czy sosami opartymi na ciemnych owocach.

Merlot- nie jest to wino typowe dla tej odmiany. Intensywne w smaku dojrzałe i mięsiste. Bogate w owocowe aromaty. Odpowiednie do twardych serów i steków.

wina rumuńskie
romanian wine

Livia Sarba 2014                                               białe           75 cl           95,-
Cotesti, Crama Girboiu

Sarba, endemiczny szczep rumuński, ożywia bukietem pełnym owoców i kwiatów, dobrze komponując się z lekkimi potrawami w orientalnym stylu.

Epicentrum Muscat Ottonel, Aligote 2014        białe           75 cl          125,-
Epicentrum Sarba, Plavaie 2014                      
białe           75 cl          125,-
Epicentrum Cabernet Sauvignon, Merlot         
czerwone    75 cl          140,-
Cotesti, Crama Girboiu

Epicentrum to nowy projekt miejscowego enologa, który stworzył trzy kupaże dwóch odmian wzajemnie się dopełniających:
Muscat Ottonel i Aligote. Aligote nadaje winu ciała, a Muskat raczy nas rześkimi i intensywnymi aromatami. Wino wytrawne, dobre do ryb i owoców morza z zielonymi dodatkami.

Sarba z Plavaie połączenie endemicznych odmian będzie się dobrze komponowało z rybami słodkowodnymi.

Czerwone Cabernet Sauvignon, Merlot to bordoski kupaż. Ma wyraźną taninę i długość. Najlepiej podawać je do steków lub dziczyzny. 

Jirov Muscat Ottonel 2015                               białe           75 cl           90,-
Jirov Chardonnay 2013                                   
białe           75 cl            95,-
Jirov Cabernet Sauvignon, Merlot 2010          czerwone     75 cl            95,-
   Mehenditi, Viticola Corcova

Linia Jirov to wina jednoszczepowe, często oparte o klasyczne odmiany
Muscat Ottonel jest lekki, rześki, z aromatami pełnymi słodyczy połączonymi
z zielonymi niuansami. Dobry jako aperitif.

Chardonnay ma więcej ciała i delikatności w bukiecie, należy go łączyć z lekkimi potrawami na bazie drobiu i ryb.

Cabernet Sauvignon, Merlot to kupaż bordoski, starzony po części w beczce. Szeroki bukiet pełen owoców, lekko dżemowy z wyczuwalną wanilią i dębem. Doskonały solo i do lekkich potraw na bazie czerwonych mięs.

Classic Cadarca 2011                                        czerwone    75 cl           115,-
Classic Feteasca Neagra 2012                         
czerwone    75 cl           115,-
   Crisana, Wine Princess

Linia Classic z Wine Princes to wina klasyczne w rustykalnym stylu z rodzimych szczepów.
Cadarca jest delikatna, lekko ziemista z bukietem leśnych i czerwonych owoców oraz przypraw korzennych. Dobrze komponuje się z kaczką czy gęsiną w sosie na bazie wiśni, malin lub borówek.

Feteasca Neagra, główny szczep czerwony w Rumunii. W smaku bardzo owocowe, z wyczuwalną wiśnią i beczką. Dobre do duszonych mięs i wieprzowiny.

 

wina karpackie dla koneserów
carpathian wine connoisseurs

Bakanta Sauvignon Blanc 2012                         białe           75 cl           145,-
   
Rumunia, Cotesti, Crama Girboiu
Corcova Reserva Chardonnay 2013                 białe           75 cl           165,-
   
Rumunia, Mehenditi, Corcova
Stone Wine Furmint 2013                                  białe           75 cl           185,-
   Rumunia, Crisana, Wine Princess

Wina białe wytrawne dla koneserów są reprezentowane przez dwa najpopularniejsze szczepy uprawiane na świecie oraz endemiczny szczep karpacki - Furmint.

Bacanta Sauvignon Blanc ma dobrze zbudowane „ciało”, posiada lekki bukiet z niuansem trawiastym i dobrą kwasowość. Dobrze je łączyć z tłustymi rybami i sałatą z kurczakiem lub fetą. Można też podawać do zielonych oliwek.

Corcova Chardonnay to wino w stylu burgundzkim. Przeszło fermentację malolaktyczną co nadało mu kremowości i obniżyło nieco kwasowość. Tłuste i gładkie w ustach. Nowa beczka dodała aromatów wanilii i dębu. Wino dobre do serów typu brie i camembert oraz do filetów drobiowych i past opartych o sosy maślane i śmietanowe.

StoneWine Furmint to wino pełne finezji i subtelności, o pełnym smaku i szerokim bukiecie. Potrzebujące „oddechu” przed serwowaniem. Doskonałe do potraw o specyficznym zapachu jak jagnięcina, czy ser kozi. Polecane także jako kontrapunkt do deserów jabłkowych.

Corcova Reserva Syrah 2011                            czerwone    75 cl           165,-
Corcova Reserva cuvee Racoveanu 2011        
czerwone    75 cl           165,-
Corcova Reserva Pinot Noir 2011
                      czerwone    75 cl           225,-
   Rumunia, Mehenditi, Corcova                                                        

Wina czerwone od Corcova pochodzą z klasycznych odmian. Winnica jest usytuowana na tym samym równoleżniku co Bordeaux i ma idealne „terroir” do tworzenia takich właśnie win, a francuski enolog trzyma pieczę nad klasycznym stylem win.

Syrah na ziemi rumuńskiej daje solidne wino, pełne aromatów pochodzących z beczki, leśnych owoców i fiołków. W ustach wyraźne i długie. Polecane do potraw z grillowanym mięsem i z długo dojrzewającymi serami.

Cuvee Racoveanu to kupaż Cabernet Sauvignon i Merlot. Mocny bukiet i równie potężne usta pełne owoców i ciała. Stworzone do czerwonych mięs podanych z intensywnymi sosami. Kontrapunkt do czekoladowych deserów.

Pinot Noir to bardzo wymagający szczep zarówno w uprawie jak i winifikacji. Wino pełne elegancji i subtelności. Delikatne aromaty czerwonych owoców i skóry, lekkie taniny i kwasowość. Rekomendowane do kaczki, gęsiny, terin
i pieczonego drobiu.

Stone Wine Cadarca 2012                                          czerwone    75 cl           195,-
Stone Wine Feteasca Neagra 2011                           
czerwone    75 cl           195,-
Stone Wine Feteasca Neagra, Cabernet Franc 2012  
czerwone    75 cl           195,-                   
   Rumunia, Crisana, Wine Princess                                                                      

Fuzja węgierskich i klasycznych tradycji winiarskich oparta o odmiany węgierskie, francuskie i rumuńskie od winiarza, który wyprzedził jakością wina pozostałych producentów z regionu.

Cadarca, rodzimy szczep węgierski zrobiony w stylu "pinotowym". Jest elegancki i delikatny. Ma piękny i intensywny bukiet, delikatną taninę i kwasowość oraz dużo owocowości i ciała, co tworzy wino nietuzinkowe. Należy je łączyć
z dojrzewającymi serami typu Gruyere, królikiem, kaczką lub cielęciną.

Feteasca Neagra jest elegancka i subtelna w taninach i kwasowości. O długim finiszu. Doskonała do łączenia z wieprzowiną, duszoną wołowiną i dziczyzną.

Feteasca Neagra wzmocniona Cabernet Franc to potężne i długie wino, najlepsze będzie do smażonych lub grillowanych czerwonych mięs.

Bakanta Merlot 2009                                       czerwone    75 cl           185,-
   Rumunia, Cotesti, Crama Girboiu   
Bolyki es Bolyki 2012                                       czerwone    75 cl           250,-
   Węgry, Eger, Bolyki
Aradinum 2009                                                czerwone    75 cl           445,-
  
Rumunia, Crisana, Wine Princess    

Wszystkie trzy wina wymagają godzinnej dekantacji.

Bacanta Merlot jest winem z bardzo wyraźnie odczuwalnym wpływem beczki, tak w bukiecie jak i w ustach. Dużo wanilii i czekolady z niuansami czerwonych owoców. W ustach nabrało subtelności poprzez czas spędzony w butelce, który pomógł we „wtopieniu” się tanin. Wino do mięs podawanych z sosami opartymi o wino, dobre zarówno do tłustej wieprzowiny jak i chudej wołowiny.

Bolyki es Bolyki to Bikaver Superior, komponowany z sześciu odmian. Winiarz miał tu bardzo duży wpływ na otrzymane wino. W aromatach pełne korzenności i zapachów leśnych owoców. Dobre do marynowanych mięs z grilla i rusztu.

Aradinum to najwyższa etykieta winiarza z apelacji Minis na zachodzie Rumunii. Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc (odmiany pochodzenia bordoskiego) nadają charakter i są podstawą jego dobrej budowy, Cadarca dodaje finezji łagodząc silne w nosie i ustach odmiany. Dwa lata spędzone w beczce i cztery lata odpoczynku w butelce pozwoliło na idealne ułożenie się wina, które zachowa swój potencjał jeszcze przez długie lata. Do wyrafinowanych potraw z wołowiny i dziczyzny oraz długo dojrzewających serów.

wina deserowe
dessert wine

Zsirai Felehars 2013                                         białe           75 cl           90,-
   
Węgry, Tokaj, Zsirai Pinceszet
Sibona 2014                                                     białe           75 cl           135,-
   
Polska, Podkarpacie, Winnica Dwie Granice      
Rosa 2013                                                        czerwone    75 cl           145,-
   
Słowacja, Malokarpatska oblast, Elesko                                           

Trzy wina półsłodkie:
Felehars to kupaż Furminta i Harslevelu. Pierwsza odmiana nadaje aromaty jabłek,  mineralność oraz kwasowość, druga aromaty miodowe i słodycz. Bardzo udana kompozycja, soczysta i pełna równowagi. Wino doskonałe do mrożonych śmietankowych deserów, także do deserów z białymi owocami.

Sibona, polska pozycja z Podkarpacia. Bardzo przyjemne wino, kwiatowo-cytrusowe. Idealnejako aperitif.

Rosa to nietypowa krzyżówka: Pipcoul dba o kwasowość, Gewurztraminer o aromaty i słodycz, a Frankovka o barwę i taniny. Wino delikatne, dobrze zbalansowane w ustach. Bukiet pełen róż, fiołków i czarnych owoców. Idealne lekko schłodzone, do degustacji solo, bądź jako dodatek do wytrawnych mięsnych potraw z nutą słodyczy.

Traminer 2013                                                   białe           75 cl           95,-
   
Rumunia, Crisana, Wine Princess   
Corcova Dessert 2013                                      białe           75 cl           125,-
   
Rumunia, Mehenditi, Viticola Corcova                      

Wina białe słodkie otrzymywane z gron zbieranych po osiągnięciu pełnej dojrzałości. Taki proces pozwala na skondensowanie cukru poprzez odparowanie części wody z owoców. Obydwie pozycje rekomendowane są do lekkich deserów, opartych o nabiał z dodatkiem owoców.

Traminer jest odmianą aromatyczną, o dużej słodyczy w bukiecie, „usta” są świeże, dobrze zharmonizowane i soczyste.

Corcova Dessert to wino oparte w 85% o Sauvignon Blanc charakteryzujące się wystarczającą dla win słodkich kwasowością, dopełnione jest winem Chardonnay dodającym ciała i łagodności. Dessert doskonałe jest również do delikatnych, słonawych i wytrawnych potraw.

Tokajsky Vyber 3 putnovy 2006                       biele           50 cl           155,-
   
Słowacja, Tokajska oblast, Tokaj&CO
Tokaj Aszu 5 puttonyos 2007                           biele           50 cl           195,-
  
Węgry, Tokaj, Zsirai Pinceszet

Tokaj 3 putnovy ze Słowacji tworzony według tradycyjnych zasad oraz węgierski 5 puttonyos z winnicy reprezentującej nowoczesne podejście do tradycyjnego trunku. Szlachetna pleśń „Botrytis Cinerea” tylko kilka razy na dekadę atakuje owoce w takim stopniu, że winiarze decydują się tworzyć wina najwyższej klasy selekcjonując zainfekowane grona. Łączą ręcznie zebrane rodzynki z winem samorodnym, które następnie leżakuje w beczkach i odpoczywa w butelkach.

Pierwsze - Tokajsky Vyber 3 putnovy - o niższej słodyczy, dłużej przetrzymywane w beczce i tworzone z tradycyjnej mieszanki win: Furmint, Harslevelu i Muskatoly.

Drugie - Tokaj Aszu 5 puttonyos - posiada więcej słodyczy, ale utrzymuje balans wyższą kwasowością dzięki użyciu w 100 % odmiany Furmint. Wina „botrytyzowane” pasują do grupy potraw na bazie Foie gras, pasztetów, terin, móżdżka i grasicy. Można je podawać także do deserów opartych o śliwki, jabłka, miód, orzechy, do serów twardych jak i serów z przerostem niebieskiej pleśni.

Furmint vino Ladove 2011                               
biele           37,5cl         195,-
   
Slovakia, Malokarpatska oblast, Elesko

Wina lodowe pochodzą ze zbioru, we wczesnych godzinach rannych, po nocy z przymrozkami, zazwyczaj w pierwszej połowie grudnia. Sok z przymrożonych rodzynek wymaga użycia dużej ilości gron aby wypełnić każdą butelkę najsłodszym szlachetnym winem. Na wina lodowe używa się jedynie wybranych kilku odmian charakteryzujących się wyższą kwasowością, która jest niezbędna do przełamania słodyczy. Wino do słodkich deserów, ale może również zastąpić deser.

wina klasyczne
classic wine

Chardonnay mit Riesling 2013                             białe    75 cl        145,-
   Niemcy, Württemberg, QbA, Rolf Willy
Riesling L’Hostellerie 2011                                  białe    75 cl        225,-
   Francja, AOC Alsac, Emile Beyer                                               
Chablis 1Er Cru Fourchaume 2011                       białe    75 cl        290,-
   Francja, Bourgogne, AOC Chablis, Pomier Isabelle & Dennis

Chardonnay mit Riesling to wino w klasycznym stylu będące udanym kupażem odmiany burgundzkiej z najważniejszą białą niemiecką odmianą. Pasuje do potraw z drobiem podanych w maślanych lub śmietanowych sosach.

Riesling L’Hostellerie, linia L’Hostellerie to wina ze starych krzewów Riesling liczących 40 lat. Gęsty, klarowny o żółtej barwie. W bukiecie bogactwo cytrusów, w ustach gładkie z dobrym ciałem i soczystością. Dobrze komponuje się z rybami, lekkimi serami, jak również z drobiem i cielęciną.

Chablis 1Er Cru Fourchaume. Fourchaume to 25 hektarowa parcela sklasyfikowana jako 1-er Cru. Wino nowoczesne. Chardonnay 12 miesięcy leżakuje nad osadem, aby wyciągnąć wszystkie niuanse co przedłuża jego potencjał starzenia nawet do 10 lat. Dobrze komponuje się z owocami morza oraz rybami.

Castillo De Sajazarra Reserva 2005               czerwone    75 cl     190,-
   Hiszpania, DOC Rioja Reserva, Castillo De Sajazarra

Castillo De Sajazarra. Miejscowe „terroir” oraz szczep Tempranillo to gwarancja jakości. Reserva „dotknięta” szlachetnym dębem z beczki jest intensywna i pełna. Aromaty dojrzałych owoców wiśni i śliwki, zmieszane z tytoniem i przyprawami. Rekomendowane do dziczyzny.

Kanonkop Pinotage 2004                              czerwone    75 cl     390,-
   RPA, Stellenbosch, Kanonkop

Kanonkop to klasyk wśród win ze szczepu Pinotage, który rozsławiła właśnie ta winnica. Pinotage to krzyżówka Cinsault i Pinot Noir powstała w RPA. Wino leżakowało 16 miesięcy w dębowej beczce i pochodzi z jednego z najlepszych roczników dla tego regionu. Bogate w aromaty czerwonych owoców i czekolady, w ustach zrównoważone i eleganckie. Doskonałe do potraw z czerwonego mięsa i do deserów z czekoladą.

Barolo Sorano Coste&Bricco 2006                czerwone    75 cl     459,-
   Włochy, Piemonte, DOCG Barolo, Ascheri Giacomo

Barolo Sorano Coste&Bricco. Wino ze szczepu Nebbiolo, o głęboko rubinowej barwie, która z wiekiem powoli jaśnieje. Zdecydowany, dojrzały aromat z dominującymi nutami wiśni, jeżyny, czekolady i ziemi. W ustach wino jest „taniczne” i wymagające. Wymaga dekantacji, która odbierze garbnikom agresję i odkryje walory kompozycji smaków. Idealne do skomplikowanych i subtelnych potraw na bazie dzikiego ptactwa czy jagnięciny.

Brunello di Montalcino Riserva 2006            czerwone    75 cl     590,-
   Włochy, Toscana, Brunello DOCG Riserva, Poggio Nardone

Brunello di Montalcino Riserva z apelacji powstałej w 1955 roku i obejmującej jedynie winnice z minimum 25 letnią historią. Wino ze szczepu Sangiowese, robione jedynie w najlepszych latach. Starzone jeden rok w dębie słoweńskim i dwa lata w barrique. Bukiet wina jest eleganckim połączeniem przypraw, wiśni, porzeczek i dębu. W ustach poczujemy idealnie wtopione taniny. Kilkugodzinna dekantacja pozwala winu odetchnąć i otworzyć się. Polecane do potraw o zdecydowanych i mocnych smakach, także z dodatkiem sosów o wyższej kwasowości, na przykład na bazie pomidorów.