Karta win

W Karcie Win naszych restauracji znalazły się pozycje pochodzące z autorskiej kolekcji win z portfolio Salonu Win Karpackich, jedynego w kraju importera specjalizującego się w dystrybucji win z regionów Karpat.
Wśród 60 pozycji miłośnicy wina mają do wyboru trunki pochodzące z: Węgier, Słowacji, Rumunii i Polski, ale i miłośnicy klasyki i Nowego Świata także znajdą coś dla siebie: wina z Francji, Hiszpanii, Włoch.
Wśród win z regionów Karpat wyselekcjonowana została grupa win dla koneserów, Gości o wyrafinowanym podniebieniu, którzy docenią wyraziste połączenia, zdecydowany charakter oraz bogatą i złożoną paletę smaków.
W tej wyjątkowej grupie znalazły się pozycje należące do najwyższych linii winiarzy jak: Stone Wine, Corcova Reserva, Bacanta czy Bolyki es Bolyki - wielokrotnie nagradzane na konkursach międzynarodowych, docenione na najważniejszych portalach winiarskich. Wszystkie wina serwowane są w optymalnym wieku oraz właściwej temperaturze, a dzięki zabezpieczeniu przed utlenianiem w pełni oddają swoje smaki i aromaty.

 

Wina domowe
House wine

Jirov Alb                                                                białe, wytrawne/white, dry             15 cl        16,-
  Rumunia, Muntenia, Viticolia Corcova                                                                            50 cl        45,-
                                                                                                                                75 cl        60,-

Jirov Rose                                                             różowe, wytrawne/rose, dry           15 cl        16,-
  Rumunia, Muntenia, Viticolia Corcova                                                                           50 cl        45,-
                                                                                                                               75 cl        60,-

 

Jirov Rosu                                                           czerwone, wytrawne/red, dry          15 cl        16,-
   Rumunia, Muntenia, Viticolia Corcova                                                                         50 cl        45,-
                                                                                                                              75 cl        60,-

 

Alba to odmiana z rodziny muscatów powstała w Dolinie Loary w XIX wieku, jako Muscat odporniejszy na niższą temperaturę. Dlatego jest podstawowym muscatem uprawianym na ziemiach Środkowej Europy, od Alzacji, przez Austrię, Węgry po Rumunię. Odmiana zachowuje charakterystyczny bukiet. W Corcova idealnie zadbano o pozostawienie odrobiny cukru przy równie wyższej kwasowości. Wino aromatyczne, niezobowiązujące, dające dużą przyjemność
z obcowania. Pasuje do kuchni opartej o tropikalne i południowe owoce oraz aromatyczne zioła i przyprawy. Np. biała ryba z mango w szałwii, potrawy orientalne.

Rose to wino o delikatnej różowej barwie, Aromaty brzoskwini i śliwki bardzo dobrze komponują się z wrażeniami w ustach, gdzie Jirov Rose jest delikatne, lekko kwaskowate i z przyjemnym finiszem. 

Rosu - częściowe dojrzewanie w beczce zdradza zamiar stworzenia wina typu bordoskiego w lżejszym wydaniu owocowość z niuansem wanilii zniewala zmysł powonienia, a smak spójny z wrażeniami zapachowymi podkreśla, że jest to wino niezwykle poukładane. Ulotna słodycz Merlota i pazur Caberneta dopełniają się tworząc harmonijny związek. Doskonałe do mięsa z zająca i sarny marynowanego w owocach jałowca. Idealne do jagnięciny. Pasuje do zrazów wołowych, pierogów.

 

Wina na kieliszki i karafki
Glass and carafe wine

Wino musujące
Sparkling wine

Blanc de Blanc, brut                                          białe, wytrawne/white, dry             15 cl        25,-
  Słowacja, Małokarpackie, Elesko

Blanc de Noir, brut                                            białe, wytrawne/white, dry             15 cl        25,-
  Słowacja, Małokarpackie, Elesko

Gost Art                                                            białe, wytrawne/white, dry             15 cl        34,-
  Polska, Zielona Góra, Winnica Gostchorze

 

Wino polskie
Polish wine

Johanniter                                                białe, półwytrawne/white, semi - dry  15 cl      28,-
 
Polska, Małopolska, Winnica Chodorowa 

Hibernal                                                    białe, wytrawne/white, dry               15 cl      28,-
 
Polska, Małopolska, Winnica Chodorowa

Rondo                                                       czerwone, wytrawne/red, dry          15 cl      28,-
 
Polska, Małopolska, Winnica Chodorowa

Idylla                                                         białe, słodkie/white, sweet               15 cl      28,-
  Polska, Podkarpacie, Winnica Dwie Granice

Rondium                                                    czerwone, wytrawne/red, dry          15 cl      30,-
 
Polska, Podkarpacie, Winnica Dwie Granice


Wytrawne wina karpackie
Carpathian dry wine

Tokaji Furmint                                               białe, wytrawne/white, dry     15 cl     22,-
  Węgry, Tokaj, Zsirai

Epicentrum Muscat Ottonel, Aligote             białe, wytrawne/white, dry     15 cl     23,-
 
Rumunia, Vrancea, Crama Girboiu

Epicentrum Merlot, Cabernet Sauvignon      czerwone, wytrawne/red, dry  15 cl    26,-
  Rumunia, Vrancea, Crama Girboiu

Bacanta Feteasca Neagra                              czerwone, wytrawne/red, dry  15 cl    28,-
  Rumunia, Vrancea, Crama Girboiu

Corcova Rose                                                różowe, wytrawne/rose, dry   15 cl     24,-
 
Rumunia, Muntenia, Corcova

Corcova Sauvignon Blanc                              białe, wytrawne/white, dry     15 cl     24,-
 
Rumunia, Muntenia, Corcova

Corcova Reserve Chardonnay                        białe, wytrawne/white, dry     15 cl     30,-
 
Rumunia, Muntenia, Corcova

Corcova Reserve Cuvee Racoveanu               czerwone, wytrawne/red, dry 15 cl     30,-
 
Rumunia, Muntenia, Corcova

 

Zestaw degustacyjny
Tasting set

Proponujemy również zestaw degustacyjny win w specjalnej cenie. Kompozycję minimum 3 kieliszków (7,5 cl) możecie Państwo wybrać samodzielnie lub z pomocą kelnera.
We also offer a wine tasting set at a special price. The composition of at least you can choose 3 glasses (7,5 cl) yourself or with the help of a waiter.

Deserowe wino karpackie
Carpathian dessert wine

Tokaj Felehars
 Węgry, Tokaj, Zsirai                        białe, półsłodkie/white, semi-sweet              15 cl        22,

Mandulás Bor                               białe, słodkie/white, sweet                         7,5 cl        21,-
 
Węgry, Villany, Gal Pince

Mézes Almás Bor                          białe, słodkie/white, sweet                         7,5 cl        21,-
 
Węgry, Villany, Gal Pince

Diós Bor                                       białe, słodkie/white, sweet                         7,5 cl        21,-
 
Węgry, Villany, Gal Pince

Ürmös Bor                                    czerwone, słodkie/red, sweet                    7,5 cl         21,-
 
Węgry, Villany, Gal Pince

Tokaj Forditas                              białe, słodkie/white sweet                          15 cl         31,-
 
Węgry, Tokaj, Zsirai


Wino musujące
Sparkling wine

Blanc de Blanc, brut                                         białe, wytrawne/white, dry         75 cl   130,-
  Słowacja, Małokarpackie, Elesko

Blanc de Noir, brut                                           białe, wytrawne/white, dry         75 cl   130,-
  Słowacja, Małokarpackie, Elesko                                                                                                         

Gost Art                                                           białe, wytrawne/white, dry         75 cl   170,-
  Polska, Zielona Góra, Winnica Gostchorze

Moët & Chandon Impérial, brut                        białe, wytrawne/white, dry         75 cl   330,-
  Francja, Champagne, Moet & Chandon

Dom Perignon Vintage 2006, brut                   białe, wytrawne/white, dry         75 cl    990,-
  Francja, Champagne, Moet & Chandon

Wina musujące otrzymywane metodą tradycyjną podawane są jako aperitif bądź amuse bouche. Doskonałe do przystawek, owoców morza, ryb, tłustych serów i do deserów.

Blanc de Blanc - białe wino z białego szczepu, w tym przypadku Chardonnay. 

Blanc de Noir - białe wino wytrawne uzyskane ze szczepu Pinot Noir, czyli ze szczepu uprawianego w Champagne.

Wyśmienite wino musujące otrzymywane metodą tradycyjną. Oznacza to, iż wtórna fermentacja była pobudzona w butelce, co gwarantuje nasycenie wina subtelnymi bąbelkami i uzyskaniem najszlachetniejszego trunku. Taką samą metodą uzyskiwane są wina w Szampanii!

Gost Art to wino o aromatycznym bukiecie, wytwarzane według szkoły francuskiej w Winnicy Gostchorze, znajdującej się w okolicach Zielonej Góry. Swój niepowtarzalny smak zawdzięcza wyjątkowej kompozycji szczepów Riesling, Pinot Gris i Pinot Blanc.

Imperial to szampan ceniony za subtelny, zrównoważony i wyrafinowany smak. Jasno-słomkowa barwa z zielonkawymi refleksami. Bukiet owocowy: zielone jabłko, owoce cytrusowe z nutą orzechów nerkowca. W ustach świeży, cytrusowy, z nutą jabłek, gruszek i orzechów laskowych. Na podniebieniu łagodnieje, staje się aksamitny i pełen finezji.

Dom Perignon jest szampanem szczególnym. Owoce pochodzą jedynie z najlepszych roczników. W ustach żywe, ruchliwe, wyczuwalne nuty orzechowe, ziołowo-kwiatowe z kandyzowanymi owocami. Niezwykle lekki i eteryczny, z jedwabistą i satynową strukturą zachowuje równowagę między szczepami winogron Chardonnay (55%) i Pinot Noir (45%) użytymi przy jego produkcji. Dojrzewa minimum 6 lat. Idealny na specjalne okazje.

Wino rumuńskie
Romanian wine

Livia Sarba                                                białe, wytrawne/white, dry                    75 cl  75,-
  Rumunia, Vrancea, Crama Girboiu

Livia Feteasca Neagra                                czerwone, wytrawne/red, dry                75 cl  75,-
  Rumunia, Vrancea, Crama Girboiu

Livia Rose                                                różowe, półwytrawne/rose, semi-dry        75 cl  75,-
  Rumunia, Vrancea, Wine Princess

Livia Cabernet Sauvignon                        czerwone, półwytrawne/red, semi-dry      75 cl  75,-
  Rumunia, Vrancea, Wine Princess

Sarba to endemiczny szczep rumuński, ożywia bukietem pełnym owoców i kwiatów, dobrze komponując się z lekkimi potrawami w orientalnym stylu.

Feteasca Neagra posiada ciekawy, śliwkowo karmelowy bukiet. W ustach wyważone i jak na swój młody wiek nad wyraz dojrzałe. Tanina jest lekko złagodzona cukrem resztkowym, wino zbalansowane i godne uwagi. Odpowiednie do pieczonej cielęciny, szynki bądź schabu. Można także podać z pasztetem i wędlinami, będzie się dobrze komponowało także z boczkiem.

Rose - pozycja zdecydowanie na ciepłe dni spędzone w towarzystwie rodziny i przyjaciół. To delikatne półwytrawne wino, bogate w aromaty truskawek i malin. Usta kremowe, z delikatną pikantną nutą i o długim finiszu. Zalecamy podawać to wino do długich wieczornych rozmów. Doskonałe do sałatek, niebieskich serów, dań azjatyckich, ostryg i do deserów owocowych.

Cabernet Sauvignon - w bukiecie znajdziemy charakterystyczne odmianowe aromaty ciemnych owoców ze szczyptą przypraw i korzeni. Cukier resztkowy zawarty w winie, najpierw słodzi usta, by po chwili garbniki, kwasowość i ekstrakt wyrównały mylne wrażenie słodyczy. Polecane do pieczonej cielęciny i jagnięciny, steków wołowych, duszonej dziczyzny z warzywami.

 

Wino rumuńskie
Romanian wine

Classic Cadarca                                              czerwone, wytrawne/red, dry   75 cl   85,
  Rumunia, Crisana, Wine Princess

Classic Feteasca Neagra                                 czerwone, wytrawne/red, dry   75 cl   85,-
  Rumunia, Crisana, Wine Princess

Epicentrum Muscat Ottonel, Aligote             białe, wytrawne/white, dry       75 cl   85,-
  Rumunia, Vrancea, Crama Girboiu

Epicentrum Sarba, Plavaie                            białe, wytrawne/white, dry       75 cl   85,-
  Rumunia, Vrancea, Crama Girboiu

Epicentrum Rose                                         różowe, wytrawne/rose, dry     75 cl   85,-
  Rumunia, Vrancea, Crama Girboiu

Epicentrum Cabernet Sauvignon, Merlot     czerwone, wytrawne/red, dry   75 cl   100,-
  Rumunia, Vrancea, Crama Girboiu

Cadarca jest delikatna, lekko ziemista z bukietem leśnych i czerwonych owoców oraz przypraw korzennych. Wino to całkowite zaprzeczenie dotychczas kojarzonych  znanych na polskim rynku Cadarec. Szczególnie polecane smakoszom kwaskowatych, czerwonych owoców. Dobrze komponuje się z kaczką lub gęsiną w sosie na bazie wiśni, malin lub borówek.

Feteasca Neagra, główny szczep czerwony w Rumunii. W smaku bardzo owocowe z wyczuwalną wiśnią i beczką. Jest to klasyczna i bardzo udana wariacja na temat tego gatunku winorośli – jak twierdzi sam winiarz „tak właśnie powinna smakować prawdziwa Feteasca Neagra” Dobre do duszonych mięs i wieprzowiny.

Epicentrum to nowy projekt miejscowego enologa, który stworzył trzy kupaże dwóch odmian wzajemnie się dopełniających:

Muscat Ottonel i Aligote - Aligote nadaje winu ciała, a Muskat raczy nas rześkimi, intensywnymi aromatami. Wino wytrawne, dobre do ryb i owoców morza z zielonymi dodatkami.

Sarba z Plavaie to połączenie endemicznych odmian, w tym unikatowej w skali Świata winorośli Sarba. Dobrze komponuje się z rybami słodkowodnymi.

Rose to bukiet czerwonych owoców i melona. Usta urzekające o subtelnie zaznaczonej kwasowości. Doskonałe jako Aperitif. Pasuje do świeżych owoców, sałatek z drobiem czy tuńczykiem. Idealne do lekkich potrawy na bazie cielęciny i drobiu.

Czerwone Cabernet Sauvignon, Merlot to bordoski kupaż. Ma wyraźną taninę i długość. Najlepiej smakuje ze stekami lub dziczyzną.

Wino rumuńskie
Romanian wine

Corcova Sauvignon Blanc                           białe, wytrawne/white, dry         75 cl   90,-
  Rumunia, Muntenia, Corcova

Corcova Chardonnay                                  białe, wytrawne/white, dry         75 cl   90,-
  Rumunia, Muntenia, Corcova

Corcova Rose                                             różowe, wytrawne/rose, dry      75 cl   90,-
  Rumunia, Muntenia, Corcova

Corcova Cabernet Sauvignon/Merlot         czerwone, wytrawne/red, dry     75 cl   95,-
  Rumunia, Muntenia, Corcova

Corcova Reserve Feteasca Neagra              czerwone, wytrawne/red, dry     75 cl   110,-
  Rumunia, Muntenia, Corcova

Sauvignon Blanc - bardzo udana i klasyczna odsłona Sauvignon Blanc. Wino świeże pełne zielonych i cytrusowych aromatów. W ustach przyjemne, lekkie w odbiorze, z przyjemną kwasowością. Znakomicie do przystawek, owoców morza, oraz ryb.

Chardonnay
to harmoniczne połączenie chleba tostowego z aromatami maślanymi i waniliowymi. Usta pełne, wyraziste ale o delikatnej strukturze, z lekko podwyższoną kwasowością. Doskonała kompozycja z owocami morza.

Rose
 posiada aromaty gruszki i delikatnych kwaskowych czerwonych owoców. Usta żywe o przyjemnej taninie. Propozycja dodatku do przystawek lub delikatnych grillowanych mięs.

Cabernet Sauvignon/Merlot -
bukiet pełen aromatów jagód, porzeczek, orzechów i mięty. Ciało bardzo eleganckie, subtelne i dobrze zbalansowane.

Feteasca Neagra
- charakterystyczne aromaty owoców leśnych, czarnej porzeczki z ziemistymi niuansami. Doskonałe do steków wołowych saute, kurczaka z rusztu i delikatnych serów.

 

Wino polskie
Polish wine

Mico                                             
białe, wytrawne/white, dry                      75 cl         90,-
  Małopolska, Hybridium

Johanniter                                    białe, półwytrawne/white, semi-dry            75 cl       110,-
  Małopolska, Winnica Chodorowa

Hibernal                                        białe, wytrawne/white, dry                       75 cl       110,-
 Małopolska, Winnica Chodorowa

Sukcesja                                        białe, wytrawne/white, dry                      75 cl       120,- 
 Podkarpacie, 44 Winnica Dziedzic

Seyval Blanc                                  białe, półwytrawne/white, semi-dry            75 cl       145,-
Zachodniopomorskie, Winnica Turnau

Riesling                                          białe, wytrawne/white, dry                      75 cl       175,-
Zachodniopomorskie, Winnica Turnau

Mico to wino w stylu Sauvignon Blanc z zielonymi aromatami i soczystą kwasowością. Doskonałe do potraw z ryb i owoców morza.

Johanniter posiada owocowy zapach i smak z przewagą grejpfrutów oraz ananasów. Polecane do grillowanego czy pieczonego mięsa, tłustych serów, a także owoców morza.

Hibernal to wino o bukiecie odsłaniającym aromaty pokrzywy i czarnej porzeczki. Idealne do sera koziego, ryb i owoców morza z porami czy szparagami.

Sukcesja to dobrze poukładane połączenie aromatycznego Muskatu, Sibery i Bianki od której zależy słodycz i odpowiednia zawartość alkoholu.

Seyval Blanc to lekkie wino o orzeźwiającej kwasowości. Subtelne, a jednocześnie pikantne i kremowe. W smaku przypomina dojrzałe brzoskwinie. Doskonałe do kuchni azjatyckiej, owoców morza czy makaronów.

Riesling jest pachnącym owocami winem, odzwierciedlającym siłę i witalność odmiany. W smaku jabłkowo-grejpfrutowe, orzeźwiające, oparte na kompozycji zapachów zielonego jabłka, limonki i cytrusów. Polecane do białego i czerwonego mięsa, makaronów, ryb oraz owoców morza.

 

Wino polskie
Polish wine

Rose                                    różowe, półwytrawne/rose, semi-dry                    75 cl     120,-
  Zachodniopomorskie, Winnica Turnau

Rondo                                 czerwone, wytrawne/red, dry                              75 cl     110,-
  Małopolska, Winnica Chodorowa

4&13 Canva                       czerwone, wytrawne/red, dry                               75 cl      110,-
  Małopolska, Dom Bliskowice

Rondium                            czerwone, wytrawne/red, dry                                75 cl      120,-
  Podkarpacie, Winnica Dwie Granice

Rondo/Regent                  czerwone, wytrawne/red, dry                                75 cl      145,-
  Zachodniopomorskie, Winnica Turnau

Sukcesor                            czerwone, wytrawne/red, dry                                75 cl      160,-
  Podkarpacie, 44 Winnica Dziedzic

Rose to lekkie, orzeźwiające wino, które przyciąga zapachami letnich owoców. Świetnie sprawdza się jako aperitif, doskonałe również do ryb, makaronów, białego mięsa i sałatek.

Rondo to wino o rubinowej barwie, wyróżniającym się aromacie leśnych owoców – jagody  i jeżyny, a także czereśni. Doskonale pasuje do dziczyzny, ciemnych mięs, mięs grillowanych, pieczeni oraz pikantnych serów.

4&13 Canva to wino z małopolskiego przełomu Wisły. Połączenie najlepszych cech odmian Cortis (50%) i Regent (50%). Leżakujące w beczce. Odrobinę cierpkie, z aromatem dębu i z zadziornym charakterem. Wino do czerwonych mięs: jagnięciny i polędwicy wołowej.

Rondium posiada ciemno-purpurowy kolor. W aromacie leśne owoce, śliwka, wiśnia. Pojawiają się nuty czekolady, tytoniowe i skórzane. Wino dojrzewało w beczce z dębu węgierskiego.

Rondo/Regent posiada wyjątkową, głęboką barwę. Powstałe z odmian Rondo i Regent. Wino o aromacie dymu, skóry, ziemi, a także czereśni. Smakowo łączy kakao z czereśniową pestką. Doskonała pozycja do makaronów, czerwonego mięsa i serów.

Sukcesor to wino kupażowane z trzech często uprawianych w Polsce szczepów. Posiada żywą, wiśniową barwę. W bukiecie kompozycja czerwonej czereśni, wiśni z niuansem leśnych owoców. W ustach rześka kwasowość, delikatne garbniki i duża owocowość. Rekomendowane do lekkich mięs, drobiu w cięższych sosach oraz do pieczonych mięs podawanych na zimno i pasztetów.

 

Wino słowackie
Slovak wine

Dunaj D.S.C.         
                        czerwone, wytrawne/red, dry                   75 cl   100,-
  Słowacja, Małokarpackie, Elesko

Pálava „1”  D.S.C.                        białe, wytrawne/white, dry                         75 cl   115,-
  Słowacja, Małokarpackie, Elesko

Alibernet barrique D.S.C.          czerwone, wytrawne/red, dry                        75 cl   115,-
  Słowacja, Małokarpackie, Elesko

Dunaj to połączenie aromatycznego Muskatu Bouschet z mocnym Portugieserem dopełnione subtelnym St. Laurentem. Nie leżakowało w beczce. Pełna barwa, świeże i powabne aromaty. Wino lekkie i ciekawe. Doskonałe do wieprzowiny pieczonej szynki i schabu, rumsztyku i kotletów mielonych z mięs mieszanych.

Pálava -
odmiana powstała z połączenia bardzo aromatycznego, wręcz perfumowanego Gewürztraminera z mineralnym, lekko naftowym Müller-Thurgau. Błyszczące i dość gęste jak na wino wytrawne. W nosie charakterystyczne aromaty o orientalnym pochodzeniu. W ustach wypełnione i okrągłe z nutami owocowo-kwiatowymi. Wino idealne do potraw z pasztetów z grzybami, orzechami i truflami, wędzonych ryb, potraw z drobiu z egzotycznymi dodatkami.

Alibernet barrique to opracowana w Odessie mieszanka Alicante Bouschet i Cabernet Sauvignon. Pierwsza odmiana uodporniła drugą na trudne warunki z jakimi mają do czynienie w bardziej na północ położonych regionach. Leżakowanie w beczkach typu barrique pozwoliło uzyskać kompleksowe wino o ciemnej barwie i bukiecie z ciemnych i leśnych owoców oraz przypraw. W ustach jest bogate i mięsiste, z długim finiszem. Dobrze komponuje się
z potrawami tłustymi, intensywnymi w smaku na bazie czerwonych mięs, smażonych
i grillowanych. Doskonale sprawdzi się w towarzystwie twardych serów, oliwek i suszonych wędlin.

 

Wino węgierskie
Hungarian wine

Tokaj Furmint        
                                białe, wytrawne/white, dry            75 cl        80,-
  Węgry, Tokaji, Zsirai

Tokaj Furmint Kozephegy                       białe, wytrawne/white, dry            75 cl      120,- 
  Węgry, Tokaji, Zsirai

Sárgamuskotály                                     białe, wytrawne/white, dry            75 cl        85,-
  Węgry, Tokaji, Zsirai

Tokaj Hárslevelű                                     białe, wytrawne/white, dry            75 cl        90,- 
  Węgry, Tokaji, Zsirai

Furmint - król szczepów tokajskich, pozwala tworzyć wina w różnych stylach. Na jego bazie produkowane są wina spokojne wytrawne, słodkie i musujące.

Tokaj Furmint mocno owocowy, lekko oksydowany, ma dobre ciało i kwasowość. Intensywne białe wino, doskonałe do połączenia z mocnymi smakami. Doskonałe do czerwonych mięs: cielęciny czy jagnięciny.

Tokaj Kozephegy to wino mocno związane z miejscem uprawy. Tuf i czerwona glina nadają winu mineralne, bogate i długie w ustach niuanse. Dobre do kozich serów, baraniny i gulaszu.

Sárgamuskotály jest odmianą należącą do rodziny Muskatów – to konkretnie pochodzi z Grecji i jego powszechna nazwa to Muscat Blanc à Petits Grains. Wino powstałe głównie dzięki połączeniu metody reduktywnej i oksydacyjnej. Bardzo przyjemne aromaty muszkatołowe, winogron i cytrusów uzupełniane aromatem rodzynek i wanilii. W ustach jest mocne, zdecydowane, o stonowanej kwasowości.

Hárslevelű jest jedną z bardziej popularnych odmian w regionie Karpat – występująca głównie na Węgrzech. Wino o bukiecie pełnym aromatów kwiatu lipy, brzoskwini oraz cytrusów. W ustach odświeżające, pełne, z przyjemnie „chrupką” kwasowością. Będzie pasować do pieczonego kurczaka, ryb, lekko starzonych serów,suszonych owoców.

Wino węgierskie
Hungarian wine

Egri Hazug Mokus                                   czerwone, wytrawne/red, dry        75 cl     105,-
  Węgry, Eger, Bolyki 

Egri Merlot                                              czerwone, wytrawne/red, dry        75 cl     105,-
  Węgry, Eger, Bolyki

Egri Ördöngös                                         czerwone, wytrawne/red, dry        75 cl     105,-
  Węgry, Eger, Bolyki

Winnica Bolyki łączy tradycje egerskie z klasycznymi, a nawet nowo światowymi. Zdobyła wiele medali nie tylko na uznanych węgierskich konkursach winiarskich, ale także we Francji.

Hazug Mokus - „Zła wiewiórka” to ciekawa pozycja z winnicy Bolyki z Egeru. Wino głębokie, złożone, lekko pikantne o bardzo wyraźnym i zbalansowanym ciele. Bukiet   pełen aromatów owoców jeżyny, jagód, tytoniu i wanilii. Rekomendujemy, aby dekantować to wino przynajmniej 45 minut, i podawać je do mięs z grilla czy pieczeni.

Merlot Bolyki to wino nie typowe dla tej odmiany. Intensywne w smaku, dojrzałe i mięsiste. Bogate w owocowe aromaty. Odpowiednie do twardych serów i steków.

Ördöngös - to wino z Kekfrankosa jednej z ważniejszych odmian uprawianych na Węgrzech. W ustach dużo wiśni z pestką, odrobina przypraw korzennych i lekka ziemistość. Do potraw z czerwonym mięsem,  z grzybami czy sosami opartymi na ciemnych owocach.

Wino karpackie dla koneserów
Carpathian wine connoisseurs

Bacanta Chardonnay                                       białe, wytrawne/white, dry                  75 cl 100,-
  Rumunia, Vrancea, Crama Girboiu

Bacanta Feteasca Neagra                                 czerwone, wytrawne/red, dry              75 cl 110,-
  Rumunia, Vrancea, Crama Girboiu

Stone Wine Feteasca Neagra/Cabernet Franc  czerwone, wytrawne/red, dry               75 cl 150,-
  Rumunia, Crisana, Wine Princess

Chardonnay- kremowe aromaty przeplatają się z tropikalnymi owocami, brzoskwiniami i nutami melonów. W ustach pełne, jedwabiste, o zrównoważonej kwasowości. Stanowi doskonałe połączenie z potrawami z maślanymi lub śmietankowymi sosami. Idealne do homara, indyka, wieprzowiny, puddingów i … babki piaskowej.

Feteasca Neagra – prawdziwa perła z portfolio winnicy Crama Girboiu. Pracę nad tą pozycją trwały blisko 8 lat, w czasie których winiarz wielokrotnie zmieniał i poprawiał sposób jego produkcji. W efekcie finalnym wino pełne aromatów suszonych śliwek, leśnych jagód, czekolady i wanilii. W ustach jest pełne, zdecydowane, z przyjemnymi taninami i długim finiszem. Idealnie łączy się z czerwonym mięsem (szczególnie polecamy do steków), pieczonym królikiem i starzonymi serami.

Feteasca Neagra/Cabernet Franc - wino o rubinowej barwie. Bukiet złożony z kompozycji czerwonych owoców, wiśni, czerwonej czereśni, suszonej śliwki z niuansami fiołkowymi i dębowymi. W ustach elegancka tanina i ożywcza kwasowość, alkohol przykryty przez ciało. Wino idealnie komponuje się z wędlinami, kaczką, gęsiną oraz pasztetami.

Wino karpackie dla koneserów
Carpathian wine connoisseurs

Bacanta Sauvignon Blanc Fume                      białe, wytrawne/white, dry     75 cl   100,-
  Rumunia, Vrancea, Crama Girboiu

Stone Wine Furmint                                       białe, wytrawne/white, dry     75 cl   110,-
  Rumunia, Crisana, Wine Princess

Corcova Reserve Chardonnay                         białe, wytrawne/white, dry     75 cl   120,-
  
Rumunia, Muntenia, Corcova

Wina białe wytrawne dla koneserów są reprezentowane przez dwa najpopularniejsze szczepy uprawiane na świecie oraz endemiczny szczep karpacki Furmint.

Bacanta Sauvignon Blanc ma dobrze zbudowane ciało, posiada lekki bukiet z niuansem trawiastym i dobrą kwasowość. Dobrze je łączyć z tłustymi rybami i sałatą z kurczakiem lub fetą. Można też podawać do zielonych oliwek.

Stone Wine Furmint to wino pełne finezji i subtelności, o pełnym smaku i szerokim bukiecie. Potrzebuje „oddechu” przed serwowaniem. Doskonałe do potraw o specyficznym zapachu jak jagnięcina czy kozi ser. Polecane także do deserów jabłkowych.

Corcova Chardonnay to wino w stylu burgundzkim. Przeszło fermentację małolaktyczną co nadało mu kremowości i obniżyło nieco kwasowość. Tłuste i gładkie w ustach. Nowa beczka dodała aromatów wanilii i dębu. Wino dobre do serów typu brie i camembert oraz do filetów drobiowych i past maślanych i śmietanowych.

 

Wino karpackie dla koneserów
Carpathian wine connoisseurs

Corcova Reserve Syrah                             czerwone, wytrawne/red, dry      75 cl   120,-
  Rumunia, Muntenia, Corcova

Corcova Reserve Cuvee Racoveanu          czerwone, wytrawne/red, dry      75 cl   120,-
  Rumunia, Muntenia, Corcova

Corcova Reserve Pinot Noir                      czerwone, wytrawne/red, dry      75 cl   120,- 
  Rumunia, Muntenia, Corcova                                                                    

Stone Wine Cadarca                                 czerwone, wytrawne/red, dry     75 cl   150,-
 Rumunia, Crisana, Wine Princess

Stone Wine Feteasca Neagra                    czerwone, wytrawne/red, dry     75 cl   150,-
 Rumunia, Crisana, Wine Princess

Wina czerwone od Corcova pochodzą z klasycznych odmian. Winnica jest usytuowana na tym samym równoleżniku co Bordeaux i ma idealne „terroir” do tworzenia takich właśnie win, a francuski enolog trzyma pieczę nad klasycznym stylem win.

Syrah na ziemi rumuńskiej daje solidne wino, pełne aromatów pochodzących z beczki, leśnych owoców i fiołków. W ustach wyraźne i długie. Polecane do potraw z grillowanym mięsem i z długo dojrzewającymi serami.

Cuvee Racoveanu to kupaż Cabernet Sauvignon i Merlot. Mocny bukiet i równie potężne usta pełne owoców i ciała. Stworzone do czerwonych mięs podanych z intensywnymi sosami. Również do czekoladowych deserów.

Pinot Noir to bardzo wymagający szczep zarówno w uprawie jak i winifikacji. Wino pełne elegancji i subtelności. Delikatne aromaty czerwonych owoców i skóry, lekkie taniny i kwasowość. Rekomendowane do kaczki, gęsiny, terrin i pieczonego drobiu.

Cadarca - rodzimy szczep węgierski zrobiony w stylu "pinotowym". Jest elegancki i delikatny. Ma piękny i intensywny bukiet, delikatną taninę i kwasowość oraz dużo owocowości i ciała. Wino nietuzinkowe. Należy je łączyć z dojrzewającymi serami typu Gruyere, królikiem, kaczką i cielęciną.

Feteasca Neagra jest elegancka i subtelna w taninach i kwasowości. Potężnych usta, długi finisz. Doskonałe do łączenia z wieprzowiną, duszoną wołowiną i dziczyzną.

 

Wino karpackie dla koneserów
Carpathian wine connoisseurs

Bacanta Merlot                                          czerwone, wytrawne/red, dry       75 cl     110,-
 Rumunia, Vrancea, Crama Girboiu     

Bolyki es Bolyki                                          czerwone, wytrawne/red, dry       75 cl    150,-
 Węgry, Eger, Bolyki    

Obydwa wina wymagają godzinnej dekantacji. 

Bacanta Merlot jest winem z bardzo wyraźnie odczuwalnym wpływem beczki, tak w bukiecie i w ustach. Dużo wanilii i czekolady z niuansami czerwonych owoców. W ustach subtelne. Wino do mięs podawanych z sosami winnymi, dobre zarówno do tłustej wieprzowiny jak i chudej wołowiny.

Bolyki es Bolyki to Bikaver Superior, komponowany z sześciu odmian. Winiarz miał tu bardzo duży wpływ na otrzymane wino. W aromatach pełne korzenności i zapachów leśnych owoców. Dobre do marynowanych mięs z grilla i rusztu.

 

Wino deserowe
Dessert wine

Tokaji Hárslevelű                        białe, słodkie/white, sweet                            50 cl     80,-
  Węgry, Tokaj, Zsirai

Felehars                                      białe, półsłodkie/white, semi-sweet                75 cl     80,-
  Węgry, Tokaj, Zsirai

Tokaji Katika Cuvee                    białe, słodkie/white, sweet                           75 cl     90,-
  Węgry, Tokaj, Zsirai

Tokaji Szamorodni                      białe, słodkie/white, sweet                           50 cl   110,-
  Węgry, Tokaji, Zsirai

Tokaji Hárslevelű to wino z późnego zbioru z drugiej co do upraw w regionie odmiany - Harslevelu. Lipowy liść to połączenie kwiatowych nut z niuansami miodowymi i cukierkowymi z soczystą owocowością w ustach. Dla zwolenników win słodkich. Czyste oblicze Tokaju bez kontaktu z Botrytis Cinerea. W ustach żwawe, dobrze schłodzone osłodzi i ociepli nawet jesienne anomalie pogodowe. Rekomendowane do lekko słonych potraw z kwiatowymi dodatkami, np.: płatków róż czy z dodatkiem miodu akacjowego albo z lipy. Także do lekkich białych deserów.

Felehars to kupaż Furminta i Harslevelu. Pierwsza odmiana nadaje aromaty jabłek, mineralność oraz kwasowość, druga aromaty miodowe i słodycz. Bardzo udana kompozycja, soczysta i pełna równowagi. Wino doskonałe do mrożonych śmietankowych deserów, deserów z białymi owocami.

Tokaji Katika Cuvee to bardzo ciekawy kupaż wielkich, tokajskich odmian winogron (Hárslevelű, Sárgamukotály, Zéta), które dzięki późnemu zbiorowi nabrały słodyczy, dobrze komponujacą się z przyjemną kwasowością wina. Połączenie prawie wszystkich najważniejszych odmian tokajskich (brakuje tylko Furminta), zaowocowało powstaniem bardzo ciekawego i przyjemnego w odbiorze wina. Aromaty kwiatowe, suszonych owoców, lekko korzenne bardzo ciekawie współgrają z tym co możemy znaleźć w ustach – czystą przyjemność łagodnej słodyczy i chrupiącej kwasowości. Wino zdecydowanie rekomendowane do suszonych owoców, twardych serów, do niezbyt słodkich deserów (np. szarlotki ze starych odmian jabłek).

Szamorodni to wino, które było jednym z pionierów sprzedaży w Polsce. Do jego produkcji nie wykorzystuje się wyselekcjonowanych winogron (porażonych szlachetną pleśnią – z której Tokaj słynie), lecz do kadzi wrzuca się całe kiście winogronowe. W efekcie, po przeleżeniu 2 lat w dębowych beczkach, winiarz uzyskał wino słodkie, z przyjemną kwasowością. Posiada aromaty orzechowe, maślane, kremowe, waniliowe. Wino doskonałe do podania  z suszonymi owocami, dojrzałymi, twardymi serami, suszoną wędliną, delikatnymi deserami.

Wino deserowe
Dessert wine

Sárgamuskotály                           białe, słodkie/white, sweet                            50 cl     85,-
  Węgry, Tokaj, Zsirai

Corcova Dessert                           białe, słodkie/white, sweet                           37,5 cl   110,-
  Rumunia, Muntenia, Corcova

Forditas                                        białe, słodkie/white, sweet                           50 cl    125,-
  Węgry, Tokaj, Zsirai

Aszu 6 puttonyos                         białe, słodkie/white, sweet                           50 cl    280,-
  Węgry, Tokaj, Zsirai

Sárgamuskotály
to bardzo ciekawe i dobrze zbalansowane słodkie wino zrobione ze szczepu Sárgamuskotály – z rodziny Muskatów. Jest bardzo przyjemne, dobrze zbalansowane z pewnością znajdzie wielu amatorów. Owocowe, ziołowe i słodkawe aromaty i smaki. Wino szczególnie polecane do delikatnych deserów i twardych, starzonych serów.

Corcova Dessert to wino oparte w 85% o Sauvignon Blanc, charakteryzujące się wystarczającą dla win słodkich kwasowością. Dopełnione jest winem Chardonnay dodającym ciała i łagodności. Dessert jest doskonałe do delikatnych, słonawych i wytrawnych potraw.

Forditas - to coraz rzadziej spotykany rodzaj Tokaju. Jest drugim winem po 5 putonowym, które „zabrało” większość cukru ze sobą. Po powtórnym zalaniu gron Aszu otrzymujemy wino o lżejszej słodyczy. Posiada dużo miodowych i mocno owocowych aromatów. Jego intensywność podparta jest wyważonym balansem. To wino wyjatkowe. Podkreśli i przełamie smak potraw z dzikiego ptactwa, kaczki czy gęsiny. Polecane także do pasztetu z zająca lub podrobów oraz do foie gras i terrin. Można podać je również do pierogów z mięsem.

Aszu 6 puttonyos to tradycyjne dla winnicy Zsirai wino tworzone na Aszu. Jest winifikowane przede wszystkim z Furminta. Tylko ta odmiana jest w stanie ożywić tak dużą słodycz i podeprzeć smak swoją kwasowością. Król szczepów w Tokaju jest odmianą na której w największej mierze pracuje ta winnica, a wino pokazuje iż enolog posiadł sztukę panowania nad tym szczepem. W 2008 roku były sprzyjające warunki do rozwoju szlachetnej pleśni, które zainfekowała także grona Muskatoly. Do Aszu Furmint dodano więc Aszu Muskatoly wzbogacając bukiet o świeże owocowe aromaty. Wino polecane do słodkich deserów. Będzie też dobrze przełamywać potrawy z foie gras czy grasicy, a także terriny, pate i pasztety.

 

Wino deserowe
Dessert wine

Rosa                                                czerwone, półsłodkie/red, semi-sweet        75 cl   110,-
  Słowacja, Małokarpackie, Elesko

Pálava „2”                                       białe, półsłodkie/white, semi-sweet             75 cl   115,-
  Słowacja, Małokarpackie, Elesko

Furmint Ľadové vino                        białe, słodkie/white, sweet                        75 cl   150,-
  Słowacja, Małokarpackie, Elesko

Pálava Slamové vino                        białe, słodkie/white, sweet                        75 cl   170,-
  Słowacja, Małokarpackie, Elesko

Rosa to bardzo ciekawa i przemyślana krzyżówka trzech odmian – Tramin Cerveny wniósł bardzo wyraźny różany aromat, Picpoul zbudował odpowiednią strukturę w ustach
i kwasowość, zaś Frankovka Modra nadała piękną rubinową barwę i lekką taninę. Prawdziwa ciekawostka dla każdego amatora win i kulinarnych doznań. Godne polecenia z gulaszem z jelenia, ciastem makowym i z serem z niebieską pleśnią.

Pálava „2” to wino powstałe z selekcjonowanych, bardzo dojrzałych gron. Odmiana opracowana w Czechach, dobrze przyjęła się na słowackiej ziemi, po drugiej stronie Karpat. Lekko oleista konsystencja oraz przejrzystość i słomkowa barwa wskazują na dobrze zbudowane, młode wino. Bardzo aromatyczne, przepełnione słodyczą. Usta z jędrną kwasowością dobrze zbalansowaną z cukrem resztkowym. Rekomendowane do deserów z dodatkiem płatków róży w cukrze, bądź z konfiturą z dzikiej róży oraz do musów, parfait i sorbetów z tropikalnych owoców z dodatkiem mięty.

Furmint Ľadové vino to słodkie wino uzyskane z gron porażonych szlachetną pleśnią. Skoncentrowany sok zapewnił winu słodycz. Wino ma oleistą konsystencję, indywidualny bukiet oraz ekstraktywne, pełne usta. Idealne zamiast deseru albo do deseru/lodów śmietankowych jako polewa/syrop. Dobrze sprawdzi się do przystawek na bazie pasztetów i Foie Gras z konfiturami.

Pálava Slamové vino to wino słomkowe o lekko żółtej barwie. Charakterystyczne dla odmiany aromaty układają się w nosie. Słodycz oparta o kwasowość i alkohol. Świetnie pasuje do deserów z czerwonym grapefruitem i kokosowymi akcentami, galaretek z lychee, lodów z zielonej herbaty ze świeżym melonem i limonką.

 

Wino deserowe
Dessert wine

Idylla                                            białe, słodkie/white, sweet                       75 cl     110,-
  Polska, Podkarpacie, Winnica Dwie Granice

Szlachetny Zbiór                          białe, słodkie/white, sweet                        37,5 cl   135,-
 Polska, Zachodniopomorskie, Winnica Turnau

Johanniter                                   
białe, półsłodkie/white, semi-sweet            75 cl      150,-
 Polska, Zachodniopomorskie, Winnica Turnau

Wino Lodowe                               białe, słodkie/white, sweet                        37,5 cl   335,-
  Polska, Zachodniopomorskie, Winnica Turnau

Idylla to słodkie wino z aromatami moreli, brzoskwini i jabłek. W smaku obecne są nuty karmelowe z świetnie wyważoną słodyczą i kwasowością. Doskonale pasuje do deserów. 

Szlachetny Zbiór to wino, które powstało z winogron odmiany Solaris. Znaleźć w nim można aromaty polnych kwiatów i pomarańczy. Słodycz równoważą akcenty grejpfrutowe. Wino produkowane jest z gron dotkniętych szlachetną pleśnią – Botrytis Cinerea. Absorbuje ona wodę z gron, dzięki czemu wzrasta koncentracja słodyczy
i pojawiają się unikatowe smaki i aromaty. Wino polecane do podrobów, pasztetów, twardych serów dojrzewających i deserów.

Johanniter to wino o długim i przyjemnym posmaku. Najpierw pojawia się intensywny owocowy aromat. Następnie wyczuwalny jest bukiet kwiatów, zielone owoce: jabłka i agrest. W tle słodka nektarynka. Łagodne i harmonijne wino, o trwałych aromatach.

Wino Lodowe to słodki trunek ze wspaniałą, soczystą kwasowością. Przeważają w nim aromaty świeżo skoszonego siana i miodu. W ustach obfite i soczyste, pełne akcentów dojrzałych jabłek. Wino powstawało w wyjątkowych okolicznościach i czasie. Grona zbierane były 6 stycznia 2017 roku o godzinie 4 nad ranem. Do tego etapu wymagana była odpowiednia temperatura -7 stopni Celsjusza. Zebrano wtedy 2300 kg zamarzniętych gron odmiany Johanniter, z których wyciśnięto ok. 550 litrów esencjonalnego soku. W kolejnym etapie sok został poddany procesowi fermentacji. Wino dedykowane do serów, pasztetów z gęsi i królika, kaczki ze słodkimi jabłkami oraz deserów.

 

Wino klasyczne
Classic wine

Sanz Verdejo                                            białe, wytrawne/white, dry               75 cl   130,-
  Hiszpania, Rueda, Vinos Sanz

Villages Laudun Les Coteaux                    czerwone, wytrawne/red, dry            75 cl   150,-
  Francja, Cotes Du Rhone, Chateau St Maurice

Solar De Libano Reserva                          czerwone, wytrawne/red, dry            75 cl   200,-
  Hiszpania, Rioja, Castillo De Sajazarra

Sanz Verdejo - w kieliszku znajdziemy trunek złotego i błyszczącego koloru oraz intensywny kwiatowo-owocowy bukiet typowy dla szczepu. Wino na podniebieniu jest pełne i smakowite, ujawniające bogactwo nut owocowych. Polecane do pieczonych i smażonych ryb, owoców morza i świeżych serów.

Villages Laudun Les Coteaux to wino o wyjątkowym, ciemnoczerwonym kolorze przechodzącym w trwały fiolet. Posiada piękny, południowy, subtelny i mocny aromat
z nutami czerwonych owoców, jeżyny i truskawki. W smaku owocowe i korzenne. Treściwe i skoncentrowane.

Solar De Libano Reserva – jest intensywnym pełnym winem. Dojrzałe owoce śliwki mieszają się z lukrecją. Wino o trwałej długości, bardzo przyjemne, typowa Rioja (wino produkowane w regionie winiarskim północnej Hiszpanii).

 

Wino klasyczne
Classic wine

Pinot Grigio                                              białe, wytrawne/white, dry              75 cl   230,-
 Włochy, Fruilo Collio, Azienda Agricola Livon

Valpolicella Superiore Classico                  czerwone, wytrawne/red, dry            75 cl   240,-
 Włochy, Veneto, Azienda Agricola Novaia

Excellence                                                czerwone, wytrawne/red, dry            75 cl   360,-
 Francja, Sud-Ouest-Cahors, Chateau La Reyne

Pinot Grigio to wino o słomiano-żółtym kolorze z niewielkimi refleksami szarego popiołu. Bukiet o aromacie wanili i kwiatów limonki. Na podniebieniu mocne, o długim finiszu.

Valpolicella Superiore Classico to małe Amarone (klasyczne czerwone wytrawne wino klasy DOC, produkowane na obszarze apelacji Valpolicella na północ od Werony). Posiada urzekający zgrabny i elegancki aromat. Czujemy w nim rodzynki i borówkę z jeżynami w towarzystwie czekoladowej polewy. Wino bogate, ale nie ma w nim przesady - jest skrojone na miarę. Dobrze wyeksponowany owoc, który czujemy w aromacie i w smaku. Usta są naturalną kontynuacją zapachu, rozwijają to co czuliśmy w nosie. Wspaniała kwasowość, świetny balans, wino jest wręcz doskonale zrównoważone i jednocześnie zachowuje świeżość i dynamikę. Dobrze użyta beczka. Struktura wina na każdym poziomie trafiona we właściwy punkt.

Excellence jest idealnym winem do długiego przechowywania. Ma intensywną, nieprzeniknioną, niemal czarną barwę. Dlatego też wina z tego regionu Francji nazywane są „czarnymi winami z Cahors”. W aromatach złożone nuty owoców jesiennych oraz przypraw, które ujawniają się w kolejności. Bardzo złożone na podniebieniu, pełne ciała, ze wspaniałymi taninami i długim bardzo aromatycznym zakończeniem. Wino dojrzewa w nowych beczkach i powstaje ze 100% szczepu Malbec. Należy je dekantować przed podaniem. Bardzo dobre zestawienie z dziczyzną oraz wołowiną. Deska serów i wędlin będzie równie dobrze komponować się z tym winem.